Menu Close

Voće koje ćete jesti često kad ovo pročitate…

NAR (Punica granatum) voće je koje su još u antičko doba koristili kao lijek, a zbog velikog broja sjemenki smatrao se simbolom plodnosti koji donosi sreću u kuću.

Nar je bio voće i kod proroka Muhameda, a vjerske slike često prikazuju i Djevicu Mariju ili malog Isusa kako u ruci drže nar. Ulje sjemenki i fermentisani sok nara spriječavaju nastanak i razvoj tumorskih ćelija, pogotovo kod raka dojke i prostate.

Ali, da bi se oslobodili zloćudnih ćelija, priije svega kod karcinoma prostate, muškarci svakoga dana, nekoliko mjeseci treba da piju po četvrt litra soka, pokazala su istraživanja. Nar i proizvodi od ove voćke sadrže i fitoestrogene, odnosno biljne hormone koji spriječavaju različita oboljenja.

Među njima su na posebnom mijestu hormonski zavisni kanceri, kao što je, na primjer, karcinom jajnika. Kod žena u menopauzi primjećeno je pozitivno delovanje kod pojave depresije i osteoporoze.

Zagovornici tradicionalne medicine poručuju i da se redovnim konzumiranjem nara dobijaju čvrsti nokti, lijepa i zdrava koža i kosa, kao i duševni mir.

On sadrži mangana koji pomaže u formiranju strukture kostiju tijekom metaboličkih procesa, i kalij koji pomaže ćelijama da funkcionišu i reguliše balans tekućina u tijelu. On je također pun flavonoida i polifenola, antioksidansa koji štite naše tijelo od srčanih bolesti.

Related Posts