Menu Close

(VIDEO) Dodik srlja ka radikalizaciji, ali će brzo biti zaustavljen / Ahatović: To je čista demonstracija sile, no u BiH je prisutan i međunarodni faktor…

– Ministar Dragan Lukač odbacuje tvrdnje o tome da su policijske vježbe MUP-a RS-a provokacija, ali jedna agencija se ne bori sama protiv terorizma. Takođe negira tvrdnje da naredne godine nabavljaju 2.000 pušaka.

Taktičko-pokazna vježba u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske održana je u petak u Donjim Baraćima kod Mrkonjić-Grada i na Jahorini. Kod Mrkonjić-Grada je izvedena vježba sprečavanja krijumčarenja migranata, dok je na Jahorini spriječen “upad terorističke grupe”.

– Tematike vježbe su veoma vješto izabrane, zbog toga uvježbavanje ima svoj legitimitet i logiku. Terorizam jeste prijetnja, također i migracije, BiH se treba pripremiti za to u skladu sa svojim nadležnostima, ističe Alija Kožljak, bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u i šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije Internacionalnog Burch univerziteta.

Međutim, on problem vidi u tome što odgovor na terorizam i migracije ne može biti uspješan ako se uvježbava na ovaj način.

PODGRIJAVANJE ATMOSFERE

– I jedno i drugo traži saradnju, tome ne može odgovoriti jedna agencija, pa često ni država nije sposobna oduprijeti se takvim prijetnjama, govori Kožljak i napominje da to što MUP RS-a izvodi vježbu izolovan budi sumnje.

– Ostavlja se prostor da se i ova vježba povezuje sa trenutnim događajima, odnosno provokacijama koje dolaze od trenutnog političkog vodstva iz RS-a, rekao je.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač odbacuje tezu da su vježbe politička provokacija, uprkos tome što su održane u trenutku dok se zemlja nalazi u jeku najveće političke krize od kraja rata.

Vježbu policije i žandarmerije Republike Srpske na Jahorini nenajavljeno je kontrolisao i EUFOR.

– Mi smo najavili da će naš helikopteri biti u vazduhu. Zato nismo digli drugi helikopter, da ne bismo napravili neku incidentu situaciju. Nije bilo potrebe da to rade, ništa ne krijemo i sve što su vidjeli iz vazduha mogli su da vide i sa zemlje, rekao je Lukač i negirao tvrdnje da naredne godine MUP RS-a nabavlja 2.000 pušaka.

– To nije tačno, pogrešna informacija. Nema nigdje u nabavci u MUP-u da nabavljamo puške. Očito da neko pokušava da podgrijava političku situaciju, ocijenio je on.

Smatra da su preduzete aktivnosti tokom vježbe realizovane veoma uspješno.

– A to pokazuje da bi pripadnici policije postupili na isti način i u stvarnim situacijama koje bi zahtijevale ovakav vid angažovanja. Ovim vježbama se pokazuju obučenost i opremljenost svih policijskih jedinica MUP-a, izjavio je Lukač.

Međutim, za Nedžada Ahatovića, vojnog analitičara, kao i za Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, održane vježbe su očigledna provokacija.

– Organizovati takvu aktivnost MUP-a u trenucima najveće političke krize od kraja rata naovamo je ništa drugo do provokacija, ali i bacanje rukavice u lice međunarodnoj zajednici i njenim instrumentima za provođenje mira u BiH, ističe Ahatović i dodaje da na provokacije ne treba nasjedati, da treba zadržati hladnokrvnost i djelovati sa pozicije državnih institucija.

– Ovo je čista demonstracija sile, ne treba postupati ishitreno, ali sve poteze treba pomno pratiti i analizirati. U BiH je prisutan i međunarodni faktor, koji bi trebao reagovati ukoliko ovakve aktivnosti krenu u neželjenom pravcu, kaže Ahatović i dodaje da reagovati treba i Tužilaštvo BiH.

– Pregovarati sa onima koji ruše državu može samo Tužilaštvo, ipak su to ljudi koji čine konkretne poteze kako bi došlo do disolucije države, smatra Ahatović i podsjeća na to da u našu zemlju, sa ozbiljnih adresa, iz međunarodne zajednice, stižu vrlo ozbiljne poruke.

– Svi oni su izrazili zabrinutost i stali iza teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. Istaknuta je uloga SAD-a, koje smatraju da ne postoji mogućnost da RS izađe iz državnog okvira BiH, a isto tako smatraju da ne treba nasjedati na Dodikove provokacije, govori Ahatović.

Za njega su vježbe sredstvo kojim je Dodik radikalizirao situaciju, a koja je svakako otišla predaleko.

– Ono što na neki način ohrabruje je da se ministar policije RS-a prije održavanja vježbe sastao sa zamjenicom američkog ambasadora u BiH, tako da je on vjerovatno našao argumente za održavanje vježbe, govori Kožljak, smatrajući da nema razloga za strah.

Na sastanku u Banjoj Luci je razgovarano o zajedničkoj saradnji, koja je ocijenjena kao zadovoljavajuća i kontinuirana, saopćeno je iz MUP-a RS-a. Bila je ovo prva posjeta zamjenika američkog ambasadora u BiH resornom ministarstvu, a sagovornici su ovom prilikom izrazili spremnost za nastavak saradnje.

– Povezivanje sa bilo kakvim unutarneprijateljskim aktivnostima ne bih prejudicirao, ali u svakom slučaju nadležne institucije trebaju pojačati aktivnosti po pitanju saradnje, transparentnosti i konsultacija kada se radi o organizovanju ovakvih događaja, poručuje Kožljak.

Zlatko Miletić, državni delegat, smatra da vježba sama po sebi ne mora predstavljati ništa.

– Ako je ranije planirana. Međutim, nije dobro što se to dešava u ovom trenutku. Policija RS-a, kao i policija Federacije, ima pravo na to. Nadam se da to sve nije napravljeno s razlogom da se bilo ko isprovocira, rekao je.

Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka, ističe da je održavanje vježbi suprotno onome što Dodik govori.

– A to je da neće biti sukoba. Na ovaj način se doprinosi podizanju tenzija i dodatno ugrožava ustavni poredak. On najavljuje dodatna čerupanja ovlasti od države, a to će nastaviti raditi sve dok ne osjeti jasnu reakciju međunarodne zajednice, kaže Mujkić i dodaje da se taj trenutak bliži.

– Ne moramo mi čekati međunarodnu zajednicu, ali ova situacija nam govori koliko su nam načete i ranjive institucije koje moraju da pravovaljano reaguju, u prvom redu mislim na Tužilaštvo BiH, jer ne vidim da reaguju onako kako bi trebali, govori Mujkić i napominje da BiH sada ima priliku pokazati operativnost.

DUBOKO U KRIMINALU

– Mi istu retoriku slušamo godinama, ali sada je to opasnije, jer je ta retorika prerasla u retoriku o “suverenom RS-u”, o tome Dodik govori, potezi koje on vuče u posljednje vrijeme direktno ugrožavaju teritorijalni integritet države, naglašava profesor.

Prema Mujkićevim riječima, Dodik srlja ka radikalizaciji, jer je duboko zapao u kriminal i autoritarni način vladavine.

– Zbog toga on naprosto mora ići dalje s ovim. Teško je predviđati rasplet događaja, ali reakcija će uslijediti ubrzo, uvjeren je Mujkić.

Podsjećamo, Dodik je najavio jačanje entitetskih institucija i potpunu zabranu rada državnim sigurnosnim agencijama na prostoru Republike Srpske, a OSBiH ocijenio kao nepotrebni trošak.

– Dejtonski mirovni sporazum je potpuno jasan, dat je mandat međunarodnoj zajednici da reaguje na uspostavu bilo kakvih paravojnih formacija u BiH, mimo onih koji su određene Zakonom o odbrani i Zakonom o službi u Oružanim snagama BiH, podsjeća Ahatović.

Politika vrha RS-a će ugroziti stabilnost ne samo u BiH već na cijelom Zapadnom Balkanu, poruka je europarlamentaraca. Osam zastupnika iz različitih stranaka uputilo je pismo visokom predstavniku EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepu Borrellu te visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu. Traže da se konačno reagira, upotrijebe bonske ovlasti kako bi se zaustavio Dodik. Savjetnik Dodika Radovan Kovačević izjavio je da sve to “odiše neinformisanošću i neznanjem o prilikama u BiH i kompletnom Balkanu”.

(Oslobođenje)

Related Posts