Menu Close

Valentin Inzko se oglasio: Evo šta kaže o informaciji da dobija nasljednika

Pažnja visokog predstavnika će kao i dosad biti usmjerena na provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je iz OHR-a

 

Visoki predstavnik Valentin Inzko će se suzdržati od “komentariranja bilo kojeg imena u smislu njegovog potencijalnog nasljednika”, kazali u za Radiosarajevo.ba u Uredu visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) u Sarajevu.

Podsjetimo, njemačka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Margret Uebber održala je danas odvojene sastanke s dvojicom članova Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Prema neslužbenim, ali iz više izvora potvrđenim informacijama, tema sastanka je novi visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.

Inzko nije htio potvrdili, ali ni demantirati navode navode portala Istraga.ba da njemačke vlasti pokreću inicijativu za “razrješenje” aktualnog visokog predstavnika, te da nakon toga na njegovo mjesto postave njemačkog diplomatu Christiana Schmidta.

Na ovaj potez Njemačka se, tvrde isti izvori, odlučila nakon konsultacija s Ruskom Federacijom.

– Pažnja visokog predstavnika će kao i dosad biti usmjerena na provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Cilj je da Bosna i Hercegovina bude stabilna i funkcionalna zemlja, nepovratno na euro-atlantskom putu za koji se sama opredijelila.

Visoki predstavnik pozdravlja svaki korak koji bi vodio jačanju OHR-a i jačanju opredijeljenosti međunarodne zajednice da ostvari taj cilj. Visoki predstavnik je više puta izjavio da situacija koja još uvijek prevladava u Bosni i Hercegovini čini diskusije o zatvaranju Ureda visokog predstavnika preuranjenim, naveli su i OHR-a, piše Radiosarajevo.ba.

Kako se visoki predstavnik želi suzdržati od bilo kakvih špekulacija na ovu temu, iz OHR-a su sugerirali da eventualna pitanja mediji upute članicama Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

Podsjetimo, autor teksta Avdo Avdić tvrdi kako postoji plan da se na martovskoj sjednici Vijeća za implementaciju mira (PIC) ozvanični ta inicijativa te da se odmah “razriješi” Valentin Inzko, a za novog šefa OHR-a postavi Christian Schmidt.

Schimdt je član njemačke partije CSU.

Do 2018. godine bio je ministar poljoprivrede u Saveznoj Vladi Angele Merkel. U januaru ove godine hrvatski premijer Andrej Plenković uručio je Christianu Schimdtu orden “Red Ante Starčevića”.

Related Posts