Menu Close

U Sućesci je danas klanjana dženaza i obavljen ukop majke Kade Ramić kojoj su u ratu i tokom genocida u Srebrenici ubijena četiri sina Sabit, Dževad, Džemo i Mehmedalija.

Današnju dženazu predvodili su Jasmin ef. Hasić i glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić, a Kada je ukopana u blizini svog supruga Alije koji je umro 2010. godine.
Jasmin ef. Hasić kaže da je majka Kada bila hrabra žena, koja uprkos svemu nikad nije pozivala ili pokazivala mržnju prema bilo kome.
– Jedino je govorila da je pravda na onom svijetu. Uzdala se u Božiju pravdu. Njeni sinovi, njene zlatne jabuke, su šehidi Bosne. Ona i svi drugi povratnici, i druge majke, svojim povratkom su nastavili borbu za Bosnu i Hercegovinu – kaže Jasmin ef. Hasić.

Hasić kaže da je iza Kade ostala kćerka Redžija i unuci, a da je dosta majki iz Srebrenice iza kojih niko nije ostao.

Kada Ramić se među prvim povratnicima vratila u Sućesku sa suprugom Alijom koji je umro 2010. godine. Nakon toga je je živjela sa kćerkom Redžijom i unucima.

Više od 25 godina Kada je tugovala i živjela od uspomena na svoje sinove. Kako je govorila svaki dan je “gledala staze po kojima su se oni kao djeca igrali”.

“Živim da se sjećam, oplakujem i uzdišem. Ne znam ni kako je insan živ nakon svega. Živi se jer se mora. Sabit je poginuo u toku rata, a Dževad, Džemo i Mehmedalija nikad nisu došli iako sam se nadala da će makar jedan doći. Našli smo ih, i ukopani su njih trojica u Potočarima. Sanjam ih često, učim im Fatihu, Jasin. Nisam ja jedina koja je izgubila sinove, mnoge su majke izgubile sinove. Svakom je njegova bol najteža, svakog njegova rana najviše boli” – govorila je majka Kada Ramić.

Related Posts