Menu Close

U Srebrenici nema opozicije, bošnjački bojkot Skupštine trajao do raspodjele fotelja..

SARAJEVO, (Patria) – U Srebrenici je propao još jedan gromoglasno najavljivani bojkot izabranih predstavnika Bošnjaka u skupštinu ovog grada. Trajao je do raspodjele fotelja. Iako su zbog smjene Ćamila Durakovića s pozicije predsjednika Skupštine iz koalicije Moja adresa Srebrenica najavili da neće dolaziti na zasjedanja to su ipak učinili.

– To je bio nalog od šefova stranaka. Rečeno nam je da ipak idemo na sjednicu i da glasamo za naše prijedloge koje smo uputili za imenovanja šefova odsjeka u opštini. Naravno da bi to dobili morali smo glasati i za ostale odluke. Ja nikada nisam bio za bojkot rada Skupštine, kao ni za ranije bojkote o kojima su odlučivali stranački vrhovi pa sam smatrao da bi na sjednicu trebali ići kao opozicija. Međutim naredba je bila da ne govorimo da smo opozicija, rekao nam je predsjednik kluba odbornika Moja adresa Srebrenica Zulfo Salihović.

Svojim prisustvom na sjednici i glasanjem odbornici Koalicije Moja adresa Srebrenica su praktično priznali legalitet novoizabranog predsjednika SO Salke Tursunovića koji je zbog toga isključen iz odborničkog kluba, ali i iz Stranke za BiH.

– Ako gledamo posljednje zasjedanje na kojem su sve odluke jednoglasno podržane onda ispada da su svi odbornici u Srebrenici dio skupštinske većine, što bi za grad i odnose u njemu bilo dobro. Kakva je stvarno situacija znat će se u petak na nastavku sjednice kada imamo izbor dva direktora iz reda Bošnjaka i izbor pojedinih članova upravnih odbora, rekao nam je Tursunović.

Za razliku od načelničkih mjesta u Općini za direktorske fotelje nema usaglašenih prijedloga, a biraju se direktori Centra za kulturu i vrtića. Stranke iz koalicije Moja adresa Srebrenica dostavljaju svoje pojedinačne prijedloge.

– Iz moje perspektive sjednica u petak je puno složenija za odnose unutar same koalicije. Problem je što su stranke sada to ostavile nama unutar kluba da se usaglašavamo. Dugo sam u politici, ali nikada nisam bio ovako zbunjen. Problem je što šefovi stranaka nemaju vremena da sjednu i sazovu jedan širi skup kako bi vidjeli kako i šta dalje raditi. Nažalost u Srebrenici je sve nekako naopako, rekao nam je Salihović.

Koliko je naopako pokazao je i sastanak predsjedavajućih skupština iz RS-a sa stranačkim liderima SDA, DF-a i NIP-a. Srebrenicu je predstavljao smijenjeni predsjedavajući Ćamil Duraković koji je to pravdao ranije usaglašenim dogovorom, ali i mišljenjem da Salko Tursunović kada se ne dijele fotelje nije legalni predstavnik Bošnjaka. Svojim glasanjem za načelnike odjeljenja od kojih je jedan iz SDA, a jedan iz DF-a Tursunović je pokazao da funkciju ne koristi kao sredstvo za međusobne obračune. S druge strane nakon ovog izbora klub Moja adresa Srebrenica teško da može jednim glasom ubuduće govoriti o bojkotima, ali i tome hoće li i koliko Bošnjaka biti u poziciji, ili opoziciji.

(Patria)

Related Posts