Menu Close

U CRNOJ GORI VOJSKA NA ULICAMA…

– Podgorica: Broj zaraženih i umrlih raste, vojska i policija kontrolišu mjere.

Crna Gora već danima bilježi porast broja zaraženih i umrlih od koronavirusa, uprkos strogim epidemiološkim mjerama koje su na snazi. Vlada je danas pozvala na striktno poštivanje mjera, u suprotnom, Crna Gora će ići u “lockdown”.

Crna Gora je na prvom mjestu u regionu po broju hospitalizovanih od COVID-a 19 na 100 hiljada stanovnika. U zdravstvenim ustanovama trenutno se liječe 484 oboljela pacijenta. Svakodnevno se čuju apeli od strane medicinara da je zdravstveni sistem pred kolapsom.

Upravo iz tog razloga, juče i danas su na ulicama Podgorice pripadnici policije i vojske, koji upozoravaju građane na poštovanje mjere i dijele zaštitne maske.

Zbog sve većeg broja zaraženih od COVID-19, u Crnoj Gori su na snazi mjere zabrane napuštanja objekata u periodu od 21 do 5 časova. Takođe, zabranjeno je napuštanje teritorija opština koje bilježe veći broj zaraženih, a u centralnom i južnom dijelu Crne Gore već deset dana ne rade ugostiteljski objekti.

Uprkos svim ovim mjerama, na Trgu nezavisnosti u Podgorici i okolnim parkovima prisutna su okupljanja građana.

Kršenje mjera bilježi se svakodnevno, a nedavno je i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić prisustvovao liturgiji u Hramu Hristovog Vaskresenja u Podgorici, bez zaštitne maske. Skupu je prisustvovao veliki broj građana, koji takođe nijesu poštovali epidemiološke mjere. Krivokapić se nakon toga izvinio javnosti i pozvao na poštovanje mjera.

“Angažovani su svi resursi da podstaknemo stanovništvo na strogo poštovanje epidemioloških mjera i da pojačamo kontrolu na tom polju”, saopštila je Vlada Crne Gore.

I danas, kao i prethodnih dana, pojačane su gužve ispred COVID ambulanti u glavnom gradu Crne Gore.

Podgorica je trenutno grad s najvećim brojem zaraženih koronavirusom u Crnoj Gori. Na jučerašnji dan bilo je aktivno 3.417 slučajeva, od ukupno 8.844 koliko je u cijeloj državi.

Visok stepen zaraženih bilježi i Nikšić, gdje je 1.167 aktivnih slučajeva COVID-19. U ovom gradu će se uskoro održati lokalni izbori pa je poštovanje mjera svedeno na minimum. Osim ova dva grada, u još 11 opština je trocifren broj aktivnih slučajeva.

Od početka epidemije u Crnoj Gori je ukupno registrovano 78.060 slučajeva novog koronavirusa. Ukupan broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom u Crnoj Gori je 1.039.

Zdravstvene vlasti su saopštile da je u Crnoj Gori do sada protiv koronavirusa vakcinisano 1.927 osoba, odnosno 0,3 odsto stanovništva. N1.

Related Posts