Menu Close

TVRDNJE VLJOSE OSMANI IZAZVALE NERVOZU U BEOGRADU: Oglasio se Vučić – “To se neće dogoditi”

Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik odbacio je u srijedu tvrdnje prištinskih vlasti da Srbija stoji iza “non-papera” o mogućem rješenju za Kosovo. Poručio je kosovskoj predsjednici Vjosi Osmani i zvaničnicima u Prištini da niti ne sanjaju o mogućnosti da bi Srbija mogla priznati nezavisnost Kosova.

Vučić je, poslije ceremonije otvorenja radova za gradnju nove COVID bolnice u Novom Sadu, tako odgovorio na pitanje kako komentira tvrdnju Osmani da iza svih “non-papera” stoji Srbija. Ustvrdio je da su to neistine i laži.

Kosovska predsjednica objavila je ranije danas na Facebooku da su svi “non-paperi” i ideje u njima destabilizirajući za regiju. Kazala je da im je izvor u Srbiji.

Vučić o “non-paperu”
Vučić je naglasio kako se to što navodno piše u tom “non-paperu” “neće dogoditi”.

“Priznanje nije prihvatljivo za Srbiju”. On je ironično ocijenio da je taj „non-paper“ „pravio neko mnogo pametan“. Dodao je zna ko je morao učestvovati u stvaranju tog dokumenta.

Osmani je pak ocijenila kako “pažljivo čitanje ovih ‘non papera’ i predstavljenih ideja – poput promjena granica, stvaranje autonomnih režima ili trećih sila – jasno pokazuje ko je pravio nacrt tih dokumenata”.

Pojedini prištinski mediji su “non-paper” koji predviđa sjever Kosova, većinski naseljen Srbima, kao autonomni distrikt, neslužbeno pripisali Njemačkoj i Francuskoj. Ambasade tih dviju država odbacila su te tvrdnje.

Njemački veleposlanik Jern Rhode priopćio je na Twiteru da je tzv. francusko-njemački „non paper“ lažna informacija. Ponovio je kako njegova zemlja potpuno podržava dijalog koji vode EU i specijalni izaslanik Miroslav Lajčak.

U sličnom su tonu i francuski diplomati na Kosovu demantirali navode u prištinskim medijim. Također su podržali nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Related Posts