Menu Close

Srebreničanin prodaje jaknu kako bi obezbjedio novac da prehrani porodicu!!!

Srebrenica, februar 2021. U toku su pripreme za ponovno održavanje izbora, prethodno već održanih u novembru 2020. godine. Srebrenica još uvijek pusta, nema naroda, nema omladine, nema čak ni djece. Malo je pozitivnih zvukova iz ovog grada koji dolaze jedino iz obližnje „Kuće dobrih tonova“. Sve osim te naivne dječije graje u ovom gradu je čista politika, borba za vlast.

U Srebrenici generalno živi mali broj ljudi. Naveče, ona liči na sablasni grad iz nekih horor filmova. Žive duše na ulici nema…nema života. Poslednja šačica omladine se trudi da opstane u ovome gradu, da tu žive, grade i rade i odgajaju svoju djecu… Neki od njih su sretni jer imaju posao, jer bar jedno u porodici radi. Drugi pak, nemaju te sreće ni nafake da uspiju dobiti posao, niti da imaju neku „štelu“ u nekoj fabrici ili, sa druge strane nisu voljni prodati svoj obraz zarad posla. Nažalost, u ovom gradu se sve svodi na prodaju. Prodaju se kako obraz, tako i glasovi i donacije koje jedni te isti dobijaju godinama.

Naletih danas na objavu Jasmina Sinanovića, mladog čovjeka koji sa svojih 20 i nešto godina živi u Srebrenici sa svojom suprugom. U jednoj grupi na facebooku je napisao kako prodaje jaknu samo zbot toga „jer je bez para“. Život ga nije mazio, znam ga još od srednje škole. Momak koji je odrastao bez roditelja, prepušten sam sebi. Rodbina mu je pomagala koliko je mogla, ali znam da je više dana bilo kada nije imao jesti, nego kada jeste. Uprkos tome, svi ga poznaju kao poštenog i vrijednog momka kojem je uvijek obraz bio iznad svega. Jasmin već danima traži posao, jer nema od čega izdržavati svoju porodicu. Računi pristižu, a on nije u mogućnosti da ih plati. Stoga je odlučio da proda svoju jaknu kako bi iste platio.

Pitam se, da li naša trenutna „vlast“ vidi ovakve slučajeve, one koji ne upadaju u oči, koji ne čame pred opštinskim vratima čekajući na neke donacije, već se čisto i pošteno bore kroz život, nadaju se da u Srebrenici ima nade za bolje sutra. Da li kandidati za načelničku fotelju vide potrebu jedne mlade porodice ili se trenutno samo bore oko toga koju funkciju će ko zauzeti u zgradi naše opštine?

Situacija u Srebrenici se može ogledati kroz život ovog mladića, momak vrijedan, voljan da radi, željan da živi u svom gradu i da tu podiže svoju porodicu, ali sredina mu ne dozvoljava da ima onaj minimum dostojanstvenog života u ovom gradu. Obećaju mnogi i pomoć i posao, ali sve to ide od izbora do izbora. Čim izbori prođu, ni pomoći, ni posla, a ni života u Srebrenici. Kako je krenulo, ovaj grad će od sablasnog kakav trenutno jeste postati pravi grad duhova, jer čak i oni koji imaju od čega porodicu izdržavati, neće imati volje ostati u njemu.

Autor: N.N.

Related Posts