Menu Close

ŠOVINIZAM NA DJELU: Tegeltija negirao postojanje Bošnjaka…

– “Posljedica ZAVNOBIH-a nije konstitutivnost tri nego dva naroda u BIH. I federalno uređenje BIH!!!”, napisao je Tegeltija.

Iako tvrde da im Dan državnosti BiH ne predstavlja praznik, sljedbenici Milorada Dodika proteklih dana neprestano pišu poruke u kojima govore upravo o 25. novembru. Očekivano, one su intonirane tako da se negira državnost BiH. Međutim, ima i onih, najblaže kazano, šovinističkih, u kojima se negira postojanje cijelog jednog naroda, i to najbrojnijeg Bošnjaka.

Takva je i današnja, “praznična” poruka Dodikovog savjetnika Milana Tegeltije.

“Tek da znate, nakon 1. Zasjedanja ZAVNOBIH-a, prvi naziv BIH 1944-1945 bio Federalna država BiH, a konstitutivni narodi BiH poslije ZAVNOBIH-a sve do 1971. god su bili samo Srbi i Hrvati. Dakle, posljedica ZAVNOBIH-a nije konstitutivnost tri nego dva naroda u BIH. I federalno uređenje BIH!!!”, napisao je Tegeltija.

Međutim, očigledno je , namjerno ili nenamjerno, zaboravio na krilaticu koja je “lansirana” na 1. zasjedanju ZAVNOBiH-a, kako BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego je i srpska, i hrvatska, i muslimanska, čime je priznato postojanje naroda, iako ne i njegovo istorijsko ime, navodi Oslobođenje.

(SB)

Related Posts