Zdravlje

Šokantni rezultati na testu za dječiju pastu za zube: Što se krije iza kratice CI 77891

ÖKO-TEST je testirao razne dječje paste za zube i dao je mnogo loših ocjena. Jedan od razloga: titanijev dioksid – boja koja potencijalno oštećuje genetski materijal.

Naime, tri od šest pasti za zube također su pale na dodatnom testu.

Inače, ÖKO-TEST je već testirao dječje paste za zube za izdanje u veljači 2023. Budući da je u nekoliko proizvoda pronađen titanijev dioksid, koji je zabranjen u hrani, ÖKO-TEST je u travanjskom izdanju ispitao i ostale dječje paste za zube.

Od šest novih proizvoda samo je jedan proizvod dobio ocjenu “dobar”. Druge dvije paste za zube još uvijek su “zadovoljavajuće”. Preostale tri dječje paste za zube pale su s ocjenom 6 (“ne zadovoljava”).

Osim titanijevog dioksida, ÖKO-TEST također kritizira činjenicu da je “oblik doziranja za pastu za zube koja sadrži fluorid u kojem je teško postići kontrolirano doziranje količine paste za zube veličine riže ili graška.”

Gubitnici su dvije zubne paste Nenedent iz Dentinoxa i Prokudent Kids gel za zube s okusom jagode iz Rossmanna. Oba su proizvođača izjavila da su proizvodi u procesu ponovnog lansiranja. Trebali bi biti dostupni bez titan dioksida od trećeg kvartala 2023.

Ocjenom “dobra” prošla je pasta za zube Alverde Kids gel za zube iz dm-a, prenosi Fenix-magazin.

Prema pisanju časopisa ÖKO-TEST, previše dječjih zubnih pasti još uvijek sadrži bijelu boju titanijev dioksid (izdanje 2/2023). Budući da se ne može isključiti da oštećuje genetski materijal, od kolovoza 2022. zabranjena je u hrani.

Titanijev dioksid trenutno je još uvijek dopušten u kozmetici – što također uključuje pastu za zube. ÖKO-TEST je uspio otkriti tvar u ukupno pet od 24 dječje paste za zube.

Ovo je ono na što treba obratiti pozornost: Ako proizvođači koriste titanijev dioksid, to moraju zabilježiti na pakiranju. Boja se obično krije iza kratice CI 77891.

Jeftina pasta za zube pobjeđuje

Ukupno četiri paste za zube pokazale su se “vrlo dobre”.

Dvije od njih dolaze iz Kauflanda: Bevola Naturals dječji gel za zube s okusom jagode i maline Bevola Kids gel za zube s okusom jagode (iz Amazona) i Tabaluga pasta za zube za djecu s okusom jagode (iz Edeke) također su među pobjednicima testa.

Sve one su impresionirale testere dovoljnim sadržajem fluora od 1.000 miligrama po kilogramu i bez upitnih sastojaka.

Poznati gubitnici

Ukupno šest pasti za zube za djecu palo je na testu. Jedan proizvod je “loš” (ocjena 5), ostalih pet pasti za zube pada s ocjenom “nezadovoljavajuće” (ocjena 6). Među gubitnicima su i dobro poznati proizvodi, poput Blend-A-Med Blendi Gel s okusom jagode, Odol-Med 3 Erste Zähne i Odol-Med 3 Milchzahn Milde Minze.

Osim već spomenutog titanijevog dioksida, laboratorij je otkrio u njima i PEG/PEG derivate. Mnogi od njih smatraju se visoko toksičnim, mutagenim, teratogenim i kancerogenim. Stoga je bolje da se djeci ne kupuju te paste za zube.

Related Articles

Back to top button