Menu Close

– ŠEFIK DŽAFEROVIĆ SAOPĆIO IZVANREDNE VIJESTI NAKON SASTANKA S ERDOGANOM: ”Bosni i Hercegovini date povlastice kakve nema nijedna druga država na svijetu u trgovinskim odnosima s Turskom”

– Šefik Džaferović nakon sastanka Predsjedništva BiH s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom kazao je da je ova posjeta potvrdila izuzetno dobre i prijateljske odnose između dvije zemlje.

– Zahvalio je predsjedniku Erdoganu na gostoprimstvu, dodavši da je ovo bila vrlo važna posjeta, jer je na dnevnom redu bilo nekoliko veoma bitnih tema.

”Najprije zahvaljujem predsjedniku Erdoganu za 30.000 doza vakcina protiv koronavirusa koje će Republika Turska donirati Bosni i Hercegovini, kako je saopćeno na današnjem sastanku”, kazao je Džaferović.

Napomenuo je da je razgovarano i o sporazumu o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd, koji je danas potpisan, što je novi korak naprijed o pitanju tog velikog infrastrukturnog projekta.

”Autoput Sarajevo – Beograd je vrlo važan za Bosnu i Hercegovinu, jer će spojiti glavni grad sa sjeveroistočnim i jugoistočnim dijelom BiH”, dodao je.

Ovaj projekt je, naglasio je Džaferović, od izuzetnog značaja za ukupan region zapadnog Balkana ne samo radi kvalitetnijeg saobraćajnog povezivanja Sarajeva i Beograda, već i radi stabilnosti ovog dijela Evrope.

”Turska ima stabilizirajuću ulogu na zapadnom Balkanu, koju ostvaruje kroz svoje dobre odnose sa svim državama ove regije, i jako je važno da je Republika Turska prisutna s ovakvim projektima”, smatra Džaferović.

Razgovarano je i o tome kako na što bolji način iskoristiti Sporazum o slobodnoj trgovini koji je Predsjedništvo potpisalo, a naknadno je i ratificiran u parlamentima obje države.

”Važno je znati da smo mi potpisali s Turskom Sporazum o slobodnoj trgovini kojim su Bosni i Hercegovini date povlastice kakve nema nijedna druga država na svijetu u trgovinskim odnosima s Turskom”, ponovio je Džaferović, napomenuvši da je potrebno u periodu koji slijedi, iskoristiti taj otvoreni prostor.

Razgovarano je i o proizvodnim investicijama, a cilj Bosne i Hercegovine je povećanje trgovinske razmjene s Turskom na milijardu dolara godišnje te povećanje bh. izvoza u Tursku, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(SB)

Related Posts