Menu Close

“SAMO SRPSKI NAROD, MOŽE DA ODLUČUJE O REPUBLICI SRPSKOJ“: Pljušte reakcije iz RS-a na izjave Bakira Izetbegovića…

Prodanović je dodao da su bilo kakve promjene Dejtonskog sporazuma moguće samo uz saglasnost oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda.

Nakon što je lider SDA Bakir Izetbegović u svom govoru pred parlamentarcima iz grupe Evropske narodne stranke (EPP) u Evropskom parlamentu, na posebnoj video konferenciji povodom 25 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma, kazao da da se u BiH moram naći balans između etničkog i građanskog principa, uslijedile su reakcije iz bh. entiteta Republika Srpska.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović rekao je da je najbolja opcija za napredak BiH poštovanje Ustava i izvornog Dejtona, prema kojem je entitet Republika Srpska jedan od dva ravnopravna entiteta u BiH, a Srbi jedan od tri konstitutivna naroda.

“Mi imamo Ustavom zagarantovane instrumente u kojima u bilo kom smislu našu ustavnu poziciju ne može niko marginalizovati. Mi smo protiv bilo kakvih promjena koje bi umanjile nadležnosti Republike Srpske u odnosu na dejtonski Ustav”, istakao je Prodanović.

Prodanović je dodao da su bilo kakve promjene Dejtonskog sporazuma moguće samo uz saglasnost oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda, prenosi N1.

“Najave SDA kako treba BiH da ide od nacionalnog ka građanskom uređenju nisu ništa iznenađujuće kada je riječ o političkim ciljevima određenih političkih struktura bošnjačog naroda. Oni kontinuirano traju, ali mi smatramo izuzetno značajnom zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u skladu sa ustavnom pozicijom i načinom odlučivanja u Parlamentarnoj skupštini BiH”, dodao je Prodanović.

On je rekao da stalno insistiranje na promjeni Dejtonskog sporazuma nije rješenje za BiH.

“Mi to vidimo kao put ka centralizaciji BiH protiv čega su dva od tri konstitutivna naroda. Srbi i Hrvati su protiv takvog modela”, poručio je Prodanović.

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da “retrogradnih povrataka na `izvorni Dejton` ne može biti”, te da je potrebno razriješiti čvor između hrvatskih i probosanskih stranaka i naći balans između etnikog i građanskog principa u BiH.

Reagovao je predsjednik stranke “Ujedinjena Srpska” Nenad Stevandić koji je kazao da “samo srpski narod može da odlučuje o Republici Srpskoj, a ne lider SDA Bakir Izetbegović koji će cijeli život i politički vakat provesti u pokušajima da se Srbima u BiH nešto otme, oduzme, nametne ili nanese određena šteta ili pakost”.

“Samo srpski narod, kao vlasnik Republike Srpske, može o njoj da odlučuje, a ne Izetbegović koji može da raspravlja o dijelovima Federacije BiH i kantonima gdje ima efektivnu vlast. Sve drugo se dogovara“, rekao je Srni Stevandić osvrćući se na Izetbegovićeve izjave da ne može biti “retrogradnih povrataka na izvorni Dejton”, kao i da je potrebno ukloniti mehanizme koji omogućavaju blokade u BiH.

Lider US navodi da “Srbi stalno pokušavaju da pronađu racionalan dogovor koji uvažava interese svih naroda, dok od Izetbegovića godinama stižu težnje da se izazovu nered, svađe i sukobi”.

“Godinama stižu težnje da se srpskom narodu otme što mu pripada, a to su prava koja imaju narodi i entiteti prema Dejtonskom sporazumu. Tužno je da Bakiru život prođe u tome, a ono što nas najviše treba da probudi i opredijeli jeste da RS, ako nema drugog načina, treba da postoji bez Izetbegovićevih projekcija”, ocijenio je Stevandić.

Related Posts