Menu Close

PUTINE, PRESTANI DA POREDIŠ KOSOVO I KRIM! Nož u leđa Srbiji od ruskog predsednika zapravo je jasna poruka velikim igračima da je TRAMPA MOGUĆA

Predsednik Rusije Vladimir Putin još jednom je zabio nož u leđa Srbiji kada je prošle nedelje, na svojoj godišnjoj konfenciji ponovo izjednačio Kosovo i Krim, kritikujući Zapad što u prvom slučaju poštuje volju naroda, a u drugom ne.

Tako je ruski šef države bacio sebi pod noge Beograd i, zarad svojih dnevno-političkih interesa i potkusurivanja sa Zapadom, potpuno pogazio argumente koji govore da u ovim slučajevima takvom poređenju nema mesta.

Upravo se na ovom primeru mogao videti, još jednom, način na koji zapravo Rusija gleda na stvari kada je reč o srpskoj rak rani, iako se trudi da na sve načine, bar formalno, pokaže podršku bratskoj Srbiji. Međutim, ta bezrezervna podrška, potvrdio je, zapravo ima cenu, i to ne samo u ovom poslednjem slučaju, nego i inače.

Srbija je, sa druge strane, ćutke plaća jer na nju računa upravo zbog iste stvari – Kosova i Metohije, o kome je kroz samo tih nekoliko rečenica pokazao šta misli.

A misli samo na ruski interes i legalizovanje njenih postupaka i (ne)činjenja, naročito u slučaju Krima, na koji međunarodna zajednica ne gleda blagonakolono, naprotiv. Upravo je Krim razlog što je EU Rusiji uvela sankcije.

A šta je Putin uradio?

Na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za medije govorio je, očekivano, o Krimu, rekavši da je on postao sastavni deo Ruske Federacije kao rezultat referenduma, dok to nije bio slučaj na Kosovu.

U prevodu, da je referenduma na KiM bilo, otcepljenje južne srpske pokrajine sasvim bi bilo u redu jer se “poštuje volja naroda”, baš kao što su se građani Krima, po njegovom viđenju, izjasnili da neće da žive u Ukrajini, već u Rusiji.

Pravda aneksiju

Tako je on srpski interes o kome su predstavnicima tamošnje države puna usta, još jednom bacio pod noge, i verovatno bi to uradio uvek, sve dok to odgovara Moskvi.

– Na Zapadu su “progutali“ odvajanje Kosova, dok su stanovnicima Krima uveli sankcije – bio je njegov komentar na jedno od pitanja.

Ovo nije prvi put da Putin koristi poređenje Kosova i Krima, ne bi li opravdao anektiranje ukrajinskog poluostrva, a čime je jasno pokazao kakav bi mogao da bude epilog bratske ljubavi Moskve i da čelični zagrljaj Rusije u stvari guši, a ovo je samo jedan od primera.

Ali, nije i jedini, pošto taj zagrljaj već neko vreme ne prija prija iz najzarličitijih razloga. Jedan je već poznat, a to je da su Rusiji njeni interesi ispred svih. Drugi bi pak mogao da bude taj što se tom svojom prevelikom ljubavlju Srbija stavila na stranu Rusije, dok sa druge strane stremi članstvu u Evropskoj uniji i čijim stavovima bi trebala da bude sve bliže, a ne dalje.
Packe za Srbiju

Otuda svako malo stižu packe, koje Srbiji sugerišu da bi trebalo da počne da se udaljava od ruskih partnera, i počen da se usaglašava sa evropskim vrednostima koje se u Rusiji nisu baš primile a, kako stvari stoje, to se neće uskoro ni desiti.

To neusaglašavanje se, uredno, godinama unazad notira, i svaki put se Srbiji spočita što kroz izveštaje, što kroz direktne zamerke da ne može da sedi na dve stolice. Ne gleda se blagonaklono ni na koketiranje sa Moskvom, njen politički uticaj, ni na nabavku ruskog naoružanja…

Takođe, treba imati na umu i da Moskva nema baš prevelikog razloga da podrži konačno rešenje kosovskog čvora jer iz takvog poteza ne bi dobila ništa, a rizikuje da izgubi svoj uticaj u regionu koji, smatra veliki deo Zapada, ostvaruje između ostalog i kroz “ljubav” sa Srbijom. U isto vreme, ona jača i svoj energetski, a pre svega politički uticaj na Balkanu.

Sve ovo Beograd već košta, a poslednja izjava o Kosovu i Krimu je još jedan dokaz da se Putin grčevito drži Srbije ne zato što mu je stalo da gordijev čvor oko KiM bude razrešen u njenu korist, već zato što na Kosovo gleda kao na pogodno sredstvo manipulacije, a koje bi mogao da aktivira kada Rusiji zatreba.

Možda je sada taj čas konačno kucnuo, kada treba istrgovati sa srpskim interesima. Možda je ova njegova najnovija izjava zapravo trojanski konj Srbiji i mig Zapadu.

Stvari tako vidi Dušan Janjić iz Forume za etničke odnose po kome izjava ruskog predsednika doslovno znači: “Ako vi nama priznate Krim, imaćete odrešene ruke da sa Kosovom radite šta želite”.

– Pitanje je vremena kada će Rusija odblokirati pitanje Kosova u Savetu bezbednosti, kao i koliko će taj postupak naplatiti od Zapada – tvrdi Janjić.

U suštini, jedina korist koju Srbija trenutno ima je upravo taj ruski veto oko KiM u Savetu bezbednosti UN koji bi, ukoliko Rusija tako odluči, mogao da nestane istog trenutka.

Sve ovo Putin vrlo vešto rabi za interese svoje zemlje, dok istovremeno šalje poruke da “ništa ne može da baci senku” na odnose Beograda i Moskve. Poređenje Kosova i Krima je, međutim, to uradilo i stavilo do znanja na koju, pogrešnu, kartu Putin u stvari igra.

Zašto je pogrešno porediti Kosovo i Krim?

Kosovo i Krim nemaju veze – istorijski aspekt

Kosovo vekovima naseljavaju Srbi i deo je Srbije, što sa Krimom nije slučaj. Autohtoni stanovnici Krima su Krimski Tatari, Rusi su ga naselili (jednim delom posle Drugog svetskog rata) kao što su se Albanci naselili na Kosovo.

Krimski Tatari koju su imali svoju vlastitu državu Krimski kanat. To je bila jaka i kulturno razvijena muslimanska država. Što se tiče Rusa, njih uopšte nije bilo na poluostrvu, ako se ne računaju ratni zarobljenici.

Kosovo je deo Srbije, Krim je deo Ukrajine

Jedna od najznačajnijih tekovina međunarodnog prava je poštovanje principa teritorijalnog integriteta nezavisnih država. Integritet podrazumeva teritorijalnu celovitost jedne zemlje i njenu nedeljivost, što je Kosovo prekršilo.

Moskva je, kako mnogi stručnjaci ističu, prva u posleratnoj istoriji Evrope zauzela teritoriju druge suverene države.

Iskorišćavanje situacije za ruske interese

Vezivanje Kosova za Krim u stvari govori o tome da Rusiju i Putina ponajmanje zanimaju interesi Srbije, i da ih zapravo koristi za svoje vlastite.

Svestan je da je Kosovo najvažnije političko pitanje za Srbiju, da se Beograd bori da ga reši u sviju korist, koristeći to i za jačanje energetskog uticaja ali i za mešanje u prilike na Balkanu.

Rusiji odgovara “status quo”

Putinu odgovara “status quo” jer bi u suprotnom izbio sebi iz ruke priliku da se, kad god mu odgovara, posluži izjavom da je “iskreni saveznik srpskog naroda”, demonstrirajući to i na polju energetike, uzajamnim posetama, finansiranjem recimo dela radova na Hramu svetog Save, i poštujući i braneći stav Ssrbije po pitanju Kosova.

Sa druge strane, konačno rešenje ovog višedecenijskog sukoba je previše ne zanima, jer onog trenutka kada se (i ako) do njega bude došlo, Rusija će biti nebitna i u Savetu bezbednosti, ali i na evropskom putu Srbije za koji se, ništa ne pita.

Principi za Kosovo i Krim su u suprotnosti

Kosovo je samoproglasilo otcepljenje od Srbije i napravilo svoju državu, što je bio opasan presedan koji je međunarodna zajednica podržala.

Sa druge strane, Rusija je anektirala Krim, nasilno ga pripojila sebi (drugoj državi), čime su praktično građani tog dela ukrajinske teritorije postali građani Rusije.

Rusija se u ovom slučaju poziva na princip samoopredeljenja, a sama ne dozvoljava nezavisnost Čečeniji, sa kojom je dva puta ratovala.

Kada se sve sabere i oduzme, konačna ocena bi mogla bu da bude – Hvala, ali ne hvala, pomoć koju nam nesebično nudite, a zbog koje bismo mogli, i već se provodimo kao bos po trnju, zaista nam nije potrebna. Prestanite da poredite Kosovo i Krim.

IZVOR: BLIC

Related Posts