Menu Close

Protiv trojice ravnogorskih četnika koji su prošle godine u Višegradu pjevali pjesme u kojima su prijetili ubijanjem Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv ravnogorskih četnika koji su prošle godine u Višegradu pjevali četničke pjesme u kojima su prijetili ubijanjem, saznaje Istraga.ba.

O ovoj optužnici Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije izvijestilo javnost, kako je to urađeno u svi drugim predmetima. Optužnica je, prema informacijama Istrage, podignuta 8. decembra 2020 godine, ali na web portalu Tužilaštva Bosne i Hercegovine nema nijedne informacije o tom slučaju.

Optužen je Sladojević Dušan zvani “Čiča i Krvce”, drugooptuženi je Aleksić Slavko zvani “Vojvoda”, treći je Lečić Risto. Sva trojica su optuženi za krivično djelo “izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”.

U martu 2019. godine, u Višegradu su se tradicionalno postrojili pripadnici četničkog pokreta kako bi obilježili godišnjicu Draže Mihailovića. Tada su, pjevali uz gusle, pjesme koje su naišle na brojne osude.

“Bit će, opet, pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”, poveo je pjesmu Risto Lečić, čije se ime nalazi na optužnici koju je Tužilaštvo BiH prećutalo.

Osim Lečića kako smo rekli optuženi su i Sladojević Dušan i Aleksić Slavko.

Predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Sladojević zvani Čiča tadaje novinarima u RS-u kazao “da nije vidio ni čuo kako jedan od pripadnika tog pokreta u Višegradu pjevao o „krvavoj Drini“.

Aleksić Slavko je poznat kao “najaktivniji” četnik u Bosni i Hercegovini. On je početkom 1992. g. bio zadužen za srpske trupe raspoređene oko sarajevskog Jevrejskog groblja. Početkom rata postao je lidera četničkog pokreta na širem području Sarajeva.

Related Posts