Menu Close

Proizvod iz zemlje – GUBER VODA

Početak pakovanja i distribucije Guber vode počeo je krajem XIX. vijeka, a staklena ambalaža u kojoj se nalazila ljekovita voda izvožena je u zemlje poput Danske, Holandije, Švedske, SAD i druge.

Nakon prekida u proizvodnji između Prvog do nakon završetka Drugog svjetskog rata, dolazi do rasta interesovanja za medicinsku primjenu, a time i ponovno flaširanje i plasman Guber vode na komercijalno tržište.

U arhivu Dokumentacionog centra – ADOPT Srebrenica nalaze se plastične ambalaže Crnog Gubera, koje su punjene i distribuisane pod patronatom farmaceutske kompanije “Bosnalijek” iz Sarajeva, a nedavno smo našu zbirku obogatili nešto starijom staklenom ambalažom u koju je točena ljekovita voda iz Srebrenice.

Postanak mineralnih izvora kod Srebrenice visokog kvaliteta, vezano je za različitu geološku građu i bogatsvo rudnih žica obojenih metala: srebra, olova cinka i gvoždja. Nastaju tako što padavinska voda ponire kroz brojne pukotine i rudarske šupljine u kojima skuplja i rastvara različite minerale, koji joj daju jedinstven kvalitet i značaj, čija ljekovita svojstva prevazilaze najpoznatije mineralne banje Evrope.


Mali Guber

Ovaj izvor sadrži dva puta više željeza od Crnog gubera, te veće količine kalcijuma i magnezijuma. Njegova koncentracija željeza približna je koncentraciji mineralnog izvora u banji Levico u Italiji.

Odlikuje se konstantnom temperaturom 12,4 C. bistra je, bez boje, kiselkastog ukusa. U sebi sadrži najviše gvožđa određenu dozu arsena i drugih rijetkih metala.

Voda za sinuse

Sinusna Voda značajno umanjuje i ublažava upalu i bolove sinusa, a upotrebljava se ušmrkivanjem.

Očna voda

Ovaj izvor je male izdašnosti ali najveće mineralizacije, najveće od svih srebreničkih ljekovitih izvora.Visoka koncentracija željeza u “Očnoj vodi” kao i drugih elemenata svrstava ovaj ljekoviti izvor po količini željeza na treće mjesto evropskih mineralnih izvora. Očna voda pomaže i djeluje kod raznih oboljenja sluzokože očiju, prije svih kod konjuktivitisa, a oni koji su je koristili tvrde da značajno poboljšava vid.

Ljepotica

Voda ljepotica je naročito omiljena među pripadnicama ljepšeg pola, jer umivanje ovom vodom rezultira ljepšim i zdravijim tenom, čistijom kožom lica, a mnogi su koristeći ovu vodu, zalječili i sa lica zauvjek uklonili akne i mitisere.

Izletište Guber

Izletište Guber ima svoje posebne vrijednosti što dokazuje svakodnevno veliki broj izletnika. Izletište predstavlja omiljeno izletište kako srebreničana tako i banjskih gostiju. Staza koja vodi do izletišta prolazi kroz mali kanjon koji je obrastao četinarskim i listopadnim šumama te daje posebne ambijentalne vrijednosti ovom kraju.

Related Posts