Menu Close

PREMIJERKA SRBIJE IGNORIŠE INSTITUCIJE BIH: “Mi ne pauziramo, nastavljamo radove na izgradnji HE ‘Buk Bijela’…”

Brnabić je kazala kako je ovaj projekat izuzetno važan ne samo za Srbiju, Republiku Srpsku i BiH već i energetsku stabilnost regiona.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da se radovi na izgradnji hidroelektrane “Buk Bijela” nastavljaju i da bi eventualna odluka o stopiranju tog projekta stvorila pravnu nesigurnost za sve investicije u BiH.

“Očekujemo da se BiH prema nama ponaša kao prema bilo kom drugom investitoru. Ako je njemački investitor bio dobrodošao u jednoj otvorenoj privredi, valjda je i srpski investitor dobrodošao”, rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije i predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimira Vujadinovića o projektima Vlade Srbije u Republici Srpskoj.

Ona je istakla da u tom duhu nastavljaju taj projekat koji je izuzetno važan ne samo za Srbiju, Republiku Srpsku i BiH već i energetsku stabilnost regiona.

“Bilo je spekulacija da ćemo morati da pauziramo. Mi ne pauziramo, nemamo nikakvu odluku Ustavnog suda BiH, tako da nastavljamo. Uradili smo kompletnu pravnu analizu kao odgovorni investitori, tu prije svega mislim na Elektroprivredu Srbije i ne vidimo nijedan razlog da bilo ko stopira taj projekat. Ništa ne isključujem, ali zaista ne očekujem”, rekla je Brnabićeva.

Ona je podsjetila da se zbog epidemije virusa korona kasnilo sa dokumentacijom i eksproprijacijom, piše Srna.

Kada je riječ o projektu izgradnje aerodroma u Trebinju, Brnabićeva je rekla da da se završava projektno-tehnička dokumentacija i eksproprijacija zemljišta.

Ona je navela da dobro napreduje i izgradnja autoputa do Bijeljine, odnosno dionica Sremska Rača – Kuzmin, kao i mosta preko Save.

“Srbija snosi sve troškove na izgradnju mosta i dogovaramo se za 90 odsto finansiranja autoputa do Bijeljine na području Republike Srpske i očekujem da sa tim projektom krenemo u 2022. godini”, istakla je Brnabićeva.

Ona je najavila apsolutnu podršku Srbije Republici Srpskoj i dalju podršku srpskom narodu u regionu.

Brnabićeva je rekla da je razgovarala sa predsjednikom Srbije Aleksandom Vučićem o tome kako Srbija može pomoći da bude završen hram Srpske pravoslavne crkve u Mostaru.

“Učinit ćemo sve što možemo da kvalitet života ljudi, Srba koji su tamo ostali, uprkos svemu onome što se desilo u posljednjih 100 godina, bude bolji. Mi ćemo učiniti sve što možemo da pomognemo, podržimo, finansiramo projekte lokalne infrastrukture, izgradnju naših crkava, pomoć našim kulturno-umetničkim društvima, školama, prosveti i drugo”, rekla je Brnabićeva.

Related Posts