Menu Close

Predsjednik Amerike Bajden i naša bišćanka Amra Sabić, profesorica na…

Amra Šabić-El-Rayess o svom putu od Bihaća do New Yorka: Želim motivirati mlade u BiH.

Predsjednik Amerike Bajden i naša bišćanka Amra Sabić, profesorica na poznatom univerzitetu Colubia u Americi dobitnica najveceg priznanja za knjigu o ratu u BiH. Oni rade za bolju BiH. Draga nasa Amra hvala vam za sve sto činite za svoju domovinu BiH.

Amra Šabić-El-Rayess, profesorica na čuvenom Univerzitetu Columbia u New Yorku rođena je u Bihaću u kojem je završila osnovno i srednje obrazovanje. U razgovoru za Klix.ba je ispričala svoj put iz Bihaća do uspješne karijere u SAD-u gdje je angažovana od akademskih do političkih sektora.

Kako nam je na početku razgovora kazala Šabić-El-Rayess, nijedna promjena sredine nije jednostavna, pogotovo kada ste daleko od porodice i rodnog grada. Međutim, kako je dodala, već u ratu je naučila da se mora prilagoditi svemu što život nosi.

“Tokom rata sam učestvovala na takmičenjima iz fizike i matematike koja su me plasirala na tadašnju listu 10 najboljih studenata u BiH na osnovu čega je ratno Predsjedništvo BiH odlučilo izdati mi jedan od prvih pasoša BiH, a osim toga, dobila sam i stipendiju za studij vani, koju mi je donirao Egipat. Međutim, ona nikada nije stigla do mene jer je pretpostavljam neko drugi, vjerovatno povezan tada politički ili diplomatski, na moju stipendiju umjesto mene tada otišao vani. Ostala sam do kraja rata u okruženom Bihaću i u januaru 1996. godine sama sam se izborila za stipendiju i došla na studij u SAD. Uvijek učim i svoj posao radim s ljubavlju i poštovanjem. Zbog toga većina u Americi kao i bilo gdje u svijetu pozitivno gleda na nekoga s takvim radnim navikama pa mi nije trebalo puno vremena da se prilagodim iako početak u novoj sredini nikada nije jednostavan”, kazala nam je Šabić-El-Rayess.

Aktivna od akademske do političke sfere

Kako nam je ispričala, njen život je od prvog dana u SAD-u definisan velikim radom, jer je samo na sebe i mogla računati.

“Po završetku studija na Brown Univerzitetu dobila sam ponude da radim za razne investicione banke, ali sam se odlučila za Goldman Sachs gdje sam radila na projektima poput osnivanja Verizon Wireless-a, danas jedne od najvećih telekomunikacijskih kompanija u SAD-u. Samo taj jedan projekt bio je vrijedan 14 milijardi dolara tako da nije bilo prostora ni za male greške. To je bio početak moje karijere u SAD-u koja se godinama proširila na mnoge druge domene i sada uključuje mjesto profesorice na Columbia Univerzitetu koje smatram izuzetno značajnim jer su moji studenti mladi i uspješni ljudi iz cijelog svijeta”, navela je Šabić-El-Rayess.

Kako je istakla, ambicioznost i odlučnost su generalno definisale njen odnos prema životu, a osim prirodnih nauka, trenirala je odbojku, ali oduvijek veliku pažnju posvećivala pisanju koje je njena velika ljubav.

“Uvijek sam imala tendenciju puno raditi, i kao dijete, da se bavim mnogim aktivnostima. Moja mama, koja je prosvjetni radnik mi je uvijek davala slobodu da se uključim u sve aktivnosti koje su me interesovale. Pisala sam pjesme u toku rata kao i apele za udruženje žena muslimanki u Bihaću u želji da svijet reaguje. Po tom istom principu i danas funkcionišem i bavim se mnogim aktivnostima, ali sada djelujem na globalnoj sceni. Strateški savjetujem privatne kompanije, aktivno lobiram za mir i opstanak BiH u svom privatnom aranžmanu, gradim kontakte i projekte s kolegama širom svijeta i obrazujem nove generacije na Columbia Univerzitetu. Dakle, aktivna sam od akademije do poslovnih i političkih domena”, navela je naša sagovornica.

Related Posts