Menu Close

Poruke Dodiku stižu i iz RS-a: Kocka se on i oni koji ga podržavaju, a nema podršku svjetskih sila – BiH će ostati međunarodno priznata država!

– Sada priča o ratu, a rata nije ni vidio, ozbiljni podaci govore da mu se približava kraj njegove vlasti…

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i vlast Republike Srpske se kockaju sa Republikom Srpskom.

– Republika Srpska je priznata Dejtonskim sporazumom na osnovu žrtava koje su date za njeno stvaranje, a Dodik sada priča o ratu, a rata nije ni vidio, istakao je prof. dr Vladimir Lukić, nekadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske i jedan od učesnika mirovnih pregovora u Daytonu.

– Neki se tako igraju rata kao da je zabava. Bojim se da oni koji pričaju o ratu nisu rat ni vidjeli, rekao je prof. dr Vladimir Lukić i dodao da pod tim misli, prije svega, na Dodika. On smatra da se vlast kocka i sa Republikom Srpskom i sa narodom.

– Kocka se Dodik i oni koji ga podržavaju. Nema on podršku svjetskih sila. Šta je podrška jednog ambasadora. Zavisi o kom se radi i ko je ta podrška, rekao je Lukić.

Da je ovo najveća kriza Republike Srpske, smatra i Željko Avramović, analitičar iz Beograda.

– Ovdje se Republika Srpska stavlja na kocku sa krajnje neizvjesnim ishodom, istakao je Avramović.

On objašnjava da je, sviđalo se to nekome ili ne, Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država i šta god Narodna skupština Republike Srpske odluči na narednoj sjednici, Bosna i Hercegovina će ostati međunarodno priznata država, sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– Srbi 1991. godine nisu imali šta da izgube, danas Srbi imaju Republiku Srpsku i imaju šta da izgube. Danas kockanje nije poželjno, rekao je Avramović.

Komentarišući pjevanje Dodika u Predsjedništvu BiH, sagovornici su ocijenili da je to ekscesna situacija koja nije viđena ni u jednoj instituciji u svijetu.

Prof. dr Petar Kunić, doktor pravnih nauka, navodi da je i to pokazatelj da Dodik traži različite sadržaje da opstane vlasti.

– Ozbiljni podaci govore da mu se približava kraj njegove vlasti, rekao je Kunić i dodao da ne vjeruje da će Dodik to primiti pod nekim lakim okolnostima.

Avramović smatra da sva tri člana Predsjedništva svojim istupima brukaju sva tri naroda.

– U bilo kojoj normalnoj i demokratskoj zemlji nijedan od ove trojice ne bi bio izabran za predsjednika kućnog savjeta u zgradi koja ima tri stana, a kamoli za najvišu funkciju u državi. Njihove izjave i ponašanje su sve samo ne nešto što priliči nekome ko pretenduje da vodi zemlju i odlučuje o sudbini miliona ljudi, rekao je Avramović.

Komentarišući Dodikovo ponašanje, Avramović je rekao da je red da godinu dana pred penziju, čovjek malo i otpjeva.

(Oslobođenje)

Related Posts