Menu Close

Po jedan cvijet Srebrenice za naše MAJKE

Po jedan cvijet Srebrenice za naše majke…

Ruke male ali vješte, napravile su ove skromne poklončiće za naše majke Srebrenice.

Proizvod kreativnih radionica pri Internatskom smještaju u Potočarima kojima sa djecom dajemo dušu a srcem smo ovaj put bili uz naše majke.

 

Mali je to znak pažnje ali ga u sivilu svome majke itekako prepoznaju.

Vođeni idejom pomoći i osnaživanja starije populacije, kroz različite sisteme podrške, poput pružanja zdravstvene njege i pomoći u kućanskim poslovima, pokrenut je projekat “Ljubav za majke Srebrenice”.

U projekat su uključene majke koje su ostale bez svojih sinova i kćeri tokom rata, koje žive same i napuštene od svih u udaljenim i ruralnim dijelovima Srebrenice.

 

Od samih početaka pružanja pomoći ovim hrabrim ženama shvatili smo koliko život može biti okrutan i surov prema jednom živom biću. Bude dana kada ne uspijevamo pronaći prave riječi utjehe za njih ali nam pokazauju zahvalnost za napore a najviše z anaše prisustvo. Svaki dan smo tu za njih i uvijek u pripravnosti. Raznim aktivnostima nastojimo ih odvojiti od tuge i gorkog sjećanja na dragocjenosti koje su im otete iz naručja.

MFS-EMMAUS im pomaže u svakodnevnim poslovima u kući ali i van nje. Svaka od ovih 43 majki koje su nastanjene u 19 različitih sela koje posjećujemo ja za nas posebna priča koja još uvijek nije ispisana.

Aktivnosti koje se realizuju u sklopu projekta su: organizacija druženja, održavanje prostora u kojem korisnice žive, razgovor kao vid psihološke pomoći, unapređenje zdravlja i sprečavanje nastanka novih oboljenja, organizovanje i realizacija kreativnih radionica pletenja, pružanje usluga ljekara porodične medicine, organizovanje izleta u toku proljeća i jeseni, organizovanje prevoza, pružanje materijalne pomoći i sl.

Projkat je podržan od strane holandske organizacije Stichting Proplan.

Ljubav za Majke Srebrenice

Related Posts