Menu Close

PLENKOVIĆ O VUČIĆEVOM POZIVU SRBIMA: “Isticanje srpske zastave je provokacija, ali…

…ne tučemo na prvu loptu, ne nasjedamo na provokacije, gradimo što bolje odnose, svjesni svih teških naslijeđa prošlosti, opterećenja i hoćemo ići prema budućnosti na konstruktivan i pametan način – naglasio je hrvatski premijer.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je jučerašnji poziv Aleksandra Vučića svim srbima u svijetu na obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave kazavši da takve akcije iz njihovog ugla gledanja “nemaju nikakvog smisla osim provokacije prema svim susjednim zemljama”.

Podsjetimo, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je jučer sve Srbe u svijetu da povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave koji se danas, 15. septembra obilježava u Srbiji, izvjese srpske zastave.

– Ovdje su ožiljci velikosrpske agresije Miloševićevog režima itekako još živi. Pitanja nestalih, ratnih zločina, ratnih šteta, teme su koje žive u narodu i opterećuju odnose i onda svaka vrsta ovakve poruke koja bi trebala izazvati naše žestoke reakcije ili dovesti u situaciju predstavnike srpske manjine da se moraju očitovati, iz mog kuta gledanja nisu napravljene radi nečega dobroga, nego da prouzroče eventualno negativan efekt – istaknuo je Plenković, prenosi AA.

Dodao je kako je Hrvatska zrela, demokratska država sa stabilnom vlašću i s odmjerenim, pametnim potezima u cilju zaštite nacionalnih interesa kada je riječ o vanjskoj politici, pogotovo kada je riječ o susjednim zemljama.

– Tu je ta ključna razlika. Mi smo obazrivi, štitimo naše interese, unapređujemo odnose, štitimo hrvatsku manjinu u Srbiji, a pitanja koja se odnose na srpsku manjinu u Hrvatskoj rješavamo tu, u Hrvatskom saboru u parlamentarnoj većini, u koaliciji koju imamo već pet godina – poručio je Plenković.

Kazao je i kako se jučer konsultovao s predstavnicima srpske manjine u Vladi te kako je stav SDSS-a i Srpskog narodnog vijeća (SNV) da nema potrebe za isticanjem bilo kakvih zastava, ocijenivši to činom zrelosti.

– Ne tučemo na prvu loptu, ne nasjedamo na provokacije, gradimo što bolje odnose, svjesni svih teških naslijeđa prošlosti, opterećenja i hoćemo ići prema budućnosti na konstruktivan i pametan način – naglasio je hrvatski premijer.

Nazvao je ovaj događaj “malom situacijom” koja je na vrijeme pravilno sagledana i riješena.

Poručio je kako godinama namjerno ne reagira na izjave iz susjedne Srbije te kako izbjegava afektacije i “ping-pong žestokih izjava od kojih nema koristi, osim što se produbljuje nepovjerenje i remete odnosi”.

(SB)

Related Posts