Menu Close

OVO PAS S MASLOM NE BI POJEO: “Slobodna Bosna” razotkriva Dragana Čovića, gostujući na HRT-u, pokušao je obmanuti hrvatsku javnost, vrijeđao je Mesića i Komšića, brojao krvna zrnca…

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović gostovao je kod Romana Bolkovića u HRT-ovoj emisiji “Jedan na jedan”.

Iako je gostovanje kod Romana Bolkovića na HRT-u bilo slično gostovanjima Milorada Dodika na RTRS-u kod Mate Đakovića, jer su pitanja gostu bila takvog sadržaja da ih ni sam gost ne bi bolje izabrao, valja napomenuti kako je lider HDZ-a BiH sam sebe ponovno predstavio kao legitimnog predstavnika Hrvata u BiH (što bi hrvatski republikanci BiH rekli „stožernika“), umanjujući na taj način sve ostale političke subjekte s hrvatskim predznakom u BiH.

Naricao je tako više od pola sata Čović na HRT-u pravdajući poraz te stranke na lokalnim izborima u BiH tobožnjom ugroženosti Hrvata, jadao se o nelegitimnosti izbora Željka Komšića na mjesto člana Predsjedništva BiH, za izborni poraz okrivio čak i predsjednika Centralne izborne komisije u BiH Željka Bakalara, kazavši kako je on Komšićev čovjek.

Komentirao je susrete s Bakirom Izetbegovićem, pravdao se za koaliranje sa Miloradom Dodikom te izrekao niz neistina, posebno kada je govorio o konstitutivnosti naroda u BiH.

Čović je govorio o potrebi da svi narodi u BiH budu konstitutivni na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, ali je propustio reći zbog čega Srbi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nisu konstitutivni i ko je za to kriv.

Govorio je Čović o nepoštivanju presuda Ustavnog suda i Suda za ljudska prava u Starsbourgu, ali ni slova o krivcima, „zaslužnima“ za proslavljanje neustavnog “dana Republike Srpske” ili neprovođenju presude u slučaju “Sejdić i Finci”.

Čović se, međutim, nije propustio pohvaliti kako je upravo on i njegov HDZ „spasitelj Bosne i Hercegovine“, a ni ovoga puta nije izostalo prebrojavanje krvnih zrnaca i određivanje ko može, a ko ne može biti Hrvat ili se tako osjećati i izjasniti.

I tako, u državi punoj apsudra, imamo lidera stranke koji se do 1992. godine izjašnjavao kao Jugoslaven i potpisivao ćirilicom, a danas određuje ko se smije, a ko se ne smije izjasniti kao Hrvat.

„Slobodna Bosna“ donosi neke od najzanimljivijih izjava Dragana Čovića kojima je pokušao obmanuti javnost u Hrvatskoj, BiH, ali i šire…

Related Posts