Menu Close

OŠTEĆEN JE JAVNI INTERES, ALI…: Dodikovo tužilaštvo spašava Viškovića

Tužilaštvo je navelo da je prijavu protiv Viškovića zaprimilo od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka krajem oktobra, te da je saslušalo Tomića koji je ostao kod svojih navoda iz prijave.

Republičko javno tužilštvo, odnosno njegovo Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kri – minala, donijelo je Naredbu da se neće sprovoditi ist – raga protiv premijera RS Radovana Viškovića po prijavi bivšeg direktora Inspektorata RS Predraga Tomića.

Tomić je na odluku Tužilaštva uputio pritužbu navodeći da svako poslovno sposobno lice može da zaključi da je njemu nanesena šteta postupanjem Viškovića, jer nije vraćen na mjesto direktora Inspektorata.

„Oštećen je javni interes tj. Republika Srpska obzirom da se ovakvim ponašanjem Viškovića urušava sistem sudske zaštite gdje se on stavlja iznad odluke suda i ona postaje beskorisna i niko je ne poštuje“, naveo je Tomić.

Tomić ističe da postoji predmet sličan njegovom, a u kojem je podignuta opt – užnica, piše Nap.ba.

„Riječ je o optužnici Okružnog javnog tužilaštva u Banaluci od 11. novembra 2019. godine koja je potvrđena od strane Osnovnog suda u Banjaluci. Ovakvim ponašanjem tužioca dodatno se urušava autoritet pravosudnih institucija budući da se ovdje krši načelo jednakosti svih pred zakonom“, naglasio je Tomić.

Tužilaštvo je navelo da je prijavu protiv Viškovića zaprimilo od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka krajem oktobra, te da je saslušalo Tomića koji je ostao kod svojih navoda iz prijave.

Tužilaštvo je konstatovalo da je Vlada RS izvršila sudske presude, Tomića vratila na posao, kao i da je odmah, isti dan donosila rješenja kojima se Tomić ponovo razrješava dužnosti.

Tomić je na mjesto direktora Inspektorata RS postavljen 20. oktobra 2016. godine na period od pet godina i mandat je trebao da mu traje do oktobra 2021. godine.

On je smjenjen 2018. godina, a u martu 2019. Okružni sud Banjaluka utvrdio je da je Tomić nezakonito smjenjen. Vlada je zatim u maju 2019. godine ispoštovala sudsku presudu, razriješila v.d. direktoricu Inspektorata Danijelu Batar i Tomića vratila na mjesto direktora.

Međutim, izigran je sud jer je na istoj sjednici, samo par minuta kasnije, Vlada Tomića ponovo smijenila, a Batarevu ponovo imenovala.

Uslijedio je novi spor i Okružni sud Banjaluka u julu 2020. godine je po drugi put poništio smjenu Tomića navodeći da ga je Vlada RS nezakonito razriješila. Vlada ga je u oktobru ponovo smjenila i to nekoliko dana nakon što je vraćen na posao.

Related Posts