Menu Close

OPTUŽNICA U AFERI “RESPIRATORI” VRAĆENA NA DORADU, OVO JE RAZLOG

Sud BiH vratio je Tužilaštvu na doradu optužnicu u aferi “Respiratori”, a u kojoj su optuženi Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) , Fikret Hodžić, vlasnik „Srebrene maline“ i dopremijerka FBiH Jelka Milićević, potvrđeno je za “Avaz“.

Nakon višemjesečne istrage Tužilaštvo BiH je optužnicu podiglo 4.decembra, a zatim je uputilo Sudu na potvrđivanje, koje sada smatra da se ona mora doraditi.

– Nakon konsultacije, sudija za prethodno saslušanje je, danas 21.12.2020. godine, optužnicu u krivičnom predmetu Fadil Novalić i dr, vratila na uređenje Tužilaštvu Bosne i Hercegovine – rečeno je iz Suda BiH za “Avaz”.

Saznajemo da je optužnica vraćena na doradu u tački koja se odnosi na nabavku zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Radi se o maskama i rukavicama, koje je ponudio Fikret Hodžić, vlasnik “Srebrene maline” Federalnoj upravi civilne zaštite za navedeni iznos.

Samo za ovu tačku je vraćena optužnica i ove nejasnoće uskoro će biti otklonjene – rečeno je nezvanično za “Avaz” iz Tužilaštva.

Ova četvorka je optužena za nabavku respiratora vrijednih 10,5 miliona KM i tu, za sada, Sud nije imao zamjerke.

Optuženima Novaliću, Solaku i Hodžić, kao i pravnoj osobi “F.H. Srebrena malina“ Srebrenica, kako je rečeno iz Tužilaštva BiH, stavlja se na teret da su počinili krivična djela Udruživanje radi činjena krivičnih djela među kojima su:

– Zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave, povreda obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje- istaknuto je iz Tužilaštva.

Milićević se stavlja na teret da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Po optužnici, Novalić se tereti da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

Related Posts