Menu Close

OBRAD KESIĆ TJEŠI GAZDU IZ LAKTAŠA: “Bidenova administracija imaće na dnevnom redu krupnije probleme od Balkana”!

Možemo da odahnemo, nova američka administracija Joe Bidena imaće na dnevnom redu krupnije probleme od Balkana i zato se ovde neće upuštati u avanture, uvjeren je Dodikov lobista u SAD, Obrad Kesić.

Okolnosti u svijetu, smatra Kesić, Bidenovoj administraciji, čak i da ima ambicije da pokaže svoju moć na područjima poput Balkana koja nisu u direktno vezana za vitalne interese SAD, neće omogućiti da se upušta u bilo kakve avanture, pogotovu ako ne postoji saglasnost s evropskim partnerima, a postoje ozbiljni sukobi interesa između Evrope i SAD, prenosi beogradska redalcija ruske novinske agencije Sputnik.

Ocjenjujući perspektive politike SAD na čelu s novim predsednikom Joe Bidenom, Kesić ističe da su predstavnici srpske zajednice u nedeljama neposredno pred njegovu inauguraciju imali kontakta s ljudima iz Bidenovog tima za spoljnu politiku i da su poruke koje su poslate ohrabrujuće.

Rečeno je da se na Srbiju gleda kao na ozbiljnog parntera na Balkanu, a da je i kancelarija DFC (Međunarodne razvojne finansijske korporacije SAD) označavao kao zemlju u regionu koja ima veći značaj za američku administraciju“, navodi Keseić. On podseća i da se na nedavnim okruglim stolovima u Washingtonu gdje se razgovaralo o pravcima spoljne politike Bidenove administracije moglo čuti da neće biti naglih promjena što se tiče politike prema otvorenim pitanjima na Balkanu.

Istina, Amerika i dalje traži međusobno priznanje Beograda i Prištine, kao i funkcionalnu državu u BiH ali nema plan niti ambicije da nameće bilo kakvo rješenje po oba pitanja i zato – možemo da odahnemo, poručuje Kesić, koji skoro pune četiri godina iz Washingtona slao pogrešne signale Dodiku da će biti skinut s američke “cr – ne liste”.

Dodikov lobista u Washingtonu kaže da ga ohrabuje svjedočenje Antony Blinkena u vanjskopolitičkom odboru Senata dan uoči inauguracije Bidena.

„Bliken je govorio o potrebi da nova spoljna politika bude skromna ali odlučna i to je vrlo bitno. To nismo dosad čuli od ljudi koji predstavljaju establišment. Blinken najavljuje da su oni ipak nešto shvatili i da će imati mekši pristup. To nije loša vijest za sve ljude koji strahuju da li će biti pritisaka na njihove vlade“, zaključuje Kesić.

Related Posts