Menu Close

NIKAD NISAM DOZVOLILA DA SVEKAR I SVEKRVA VIDE UNUKE, A NIKADA I NEĆU: EVO ZAŠTO

O odnosima između članova porodice, posebno nakon dolaska novog člana, može se razgovarati satima, danima, a možda i sedmicama. Ima ih svakakvih, od skladnih do potpuno destruktivnih i katastrofalnih.
Ali šta natjera snahu da ne dozvoli baki i djedu da vide svog unuka?

Žena koja je željela da ostane anonimna otkrila je razlog ove odluke.

Udala sam se za čovjeka iz bogate porodice. To nije bio presudni faktor. Voljela sam ga i obožavam život sa njim.

Ne živimo s njegovim roditeljima, od početka smo željeli da budemo nezavisni, da imamo slobodu. Od samog početka planiranja zajedničkog života složili smo se da želimo da imamo svoju kuću, pa smo zajedničkim snagama krenuli ka tom cilju. Štedjeli smo svaki dinar. Oboje smo radili, godinama nismo išli na odmor niti smo mogli sebi priuštiti neku veću kupovinu ili neki luksuz, navodi Srbija24.com.

Koliko god smo se trudili, nismo imali dovoljno da ostvarimo naš cilj. Zbog svega toga smo odložili trudnoću. Željeli smo da imamo bar nešto svoje kad beba stigne, iako će sve to biti na kredit.

Jednom smo posjetili porodicu mog supruga i oni su nas više puta pitali kada će dobiti unuče. Iskreno smo im rekli – kada imamo svoj krov nad glavom. Također smo im rekli da nemamo dovoljno novca za učešće. Svekrva je samo „saosećajno“ klimnula glavom. Imali su da nam pozajme, ali su se pretvarali da nemaju.

Mjesec dana kasnije saznala sam da sam trudna. Nismo planirali. Odlučili smo da odemo do njih i zamolimo ih da nam pozajme novac, onako direktno i bez zaobilaženja.

Suprug i ja smo im saopštili lijepu vest i njihovoj sreći nije bilo kraja. A onda smo im rekli da nam treba novac na zajam da bismo imali za učešće. Izraz lica im se u trenutku promijenio, više nisu bili tako sretni zbog unuka.

Moja svekrva je pitala odakle nam uopšte ideja da imaju toliko novca. Tu smo završili razgovor.

Mjesec dana kasnije, svekar je mom suprugu sav sretan rekao da je konačno kupio džip. Bila sam uvrijeđena do srži. Tada sam mu ja rekla da njegovi roditelji nikada neće vidjeti svog unuka.

Složio se sa tim. Razum je govorio samo jedno – da oni to nisu zaslužili, a duša nešto sasvim drugo – da im treba oprostiti.

Kako da im dopustim da ga vide? Zbog tog djeteta tražili smo novac na pozajmicu, a džip im je bio važniji, iako su imali vrlo dobro vozilo! Ne želim da moje dijete upozna takve rođake.

Trudnoća je brzo prošla, porodila sam se a oni su se još uvijek nadali da ću se predomisliti i dozvoliti im da vide unuče. To se nije dogodilo.

Poslije šest mjeseci uspjeli smo da prikupimo dovoljno novca za učešće i uzeli smo stan na kredit. Međutim, moja želja da ne dopustim svekru i svekrvi da viđaju dijete je svakog dana sve jača. Šta će mu takvi djed i baka?

Svakog dana se prisjetim da im je džip bio važniji od unuka i sina i jednostavno ne mogu da im popustim. I neću“, zaključuje ova žena.

(Hayat)

Related Posts