Menu Close

Miletić: Obraditi sve državljane Srbije koji su bili u ratu u BiH…

Zlatko Miletić, bivši direktor Federalne uprave policije, te delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine kazao je za N1 kako BiH, nakon hapšenja Edina Vranja, treba uzvratiti mjerama reciprociteta Srbiji. “Bilo je državljana Srbije koji su mjesecima učestvovali na ratištima u BiH. Neka izvole i obrade takve ljude pošto su učestvovali u ratnim zločinima i da vrate mjerama reciprociteta”, poručio je Miletić.

N1: “Ovo mi se čini smiješno samo po sebi”, bila je vaša prva reakcija nakon vijesti da je uhapšen Edin Vranj. I dalje ste istog stava?

Zlatko Miletić: Žalosno je, ali su smješni razlozi. Ovdje je bitno istaći nekoliko stvari. Za vrijeme moga rukovođenja, Vranj je bio visoki rukovoditelj, načelnik SKP-a. Za njega smo na vrlo ozbiljana način radili ozbiljne provjere u tri navrata. Zajedno smo radili provjere sa IPTF-om i SIPA-om. Kad je u pitanju dotični gospodin bilo kakvih naznaka za ratni zločin, bilo gdje u BiH, nije bilo. Koliko znam da Vranj nije bio u Goraždu u tom periodu za koji ga sumnjiče u Srbiji.

Kad je u pitanju Vranja, i svi mi ostali, spremni smo da odgovarama za ono što smo radili tokom rata. Drugi kontekst ove priče je vrlo bitan. U Srbije je cijelo ovo vriejem najmanje 10 ratnih zločinaca. Milomir Savčić je pobjegao nedavno u Srbiju. Milorad Mišo Pelemiš osumnjičen je za najteža kaznena djela. Novak Đukić, Tomislav Kovač, Drago Samardžija… svi optuženi za ratne zločine pobjegli u Srbiju. Zoran Obranović zvani Maljić, optužen za ubistvo više od 1.200 Bošnjaka. Nadimak dobio zato što je ljude u Srebrenici ubijao maljem.

Želim istaći kako je ponašanje Srbije vrlo licemjerno i degutantno.Čujem iz Srbije poruke kako svaki ratni zločin treba tretirati. Onda pozivam Srbiju da ove ljude procesuira.

Da li je Vranj kolateralna žrtva nesređenih odnosa?

Nije jedini. Srbija je imala takvih desetak slučajeva od Ganića, Divjaka, Jurišića… Imamo i sad dva državljana BiH koji se nalaze dugo u pritvoru u Srbiji. Ovdje se ne radi da li je neko činio zločine ili nije – nego je problem način na koji se to radi. Zašto se Srbija nije obratila našim agencijama? Ovo će u znatnoj mjeri narušiti odnose između Srbije i Bosne i Hercegovine. Ovo nije dobro za cijeli region. Sada je najvažnije da se Vranju pruži pravna pomoć da se može braniti.

Zoran Čegar je za Raport, u komentaru na hapšenje Vranja, kazao da je sada “samo pitanje ko je sljedeći”. “I ja sam na spisku, ne smijem otići ni do Lapišnice”, dodao je. Plašite li se vi?

Nisam, imam čistu savjest. Dodik je danas napravio dobar šlagort. On je kazao da svako koje počini zločin, bez obzira ko je, treba da odgovara. Podsjećam Dodika i naše političare beskičmenjake da je bilo niz državljana Srbije koji su mjesecima učestvovali na ratištima u BiH. Neka izvole i obrade takve ljude pošto su učestvovali u ratnim zločinima i da vrate mjerama reciprociteta. Da vide da mi nismo toliko glupi koliko misle.

I predsjednik Srbije Vučić je tokom rata bio iznad Sarajeva?

Zna Vučić šta je radio i kako nas je posmatrao. Pored toga što je obilazio položaje sa kojih je, podsjećam, ubijeno preko 1.600 djece, učestvovao je u gebelsovskom programu na Palama. Neka ga je sram.

Njemačka kancelarka Angela Merkel hvali Vučića?

Zaista uvažavam Merkel. Mislim da je bila najbolja političarka koju je EU imala do sada. Ali njen najveći strateški nesupjeh je Berlinski proces. U međuvremenu Vučić je smislio Otvoreni Balkan i tako je pokušao sebi prikupiti poene na način da on vodi regiju. Ako Njemačka misli da tako treba – onda jako griješe. Pogotovo zbog Vučićeve prošlosti. Da je umjesto njega bio neko poput pokojnog Đinđića ili čak i Boris Tadić, tada bi se možda moglo razgovarati.

Što se tiče da li je hvalila Vučića… Nisam prisustvovao sastanku Merkle i Vučića. Ne mogu prejudicirati da je napravila čast Vučiću. Možda ga je i ružila, zaključio je Zlatko Miletić. Javlja N1.

Related Posts