Menu Close

Mijatović u svom stilu: U Banjoj Luci će se održati svečana akademija povodom Dana državavnosti, ovdje se voli domovina…

-Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni bošnjačka, ni hrvatska, već i srpska, i bošnjačka i hrvatska, jer tako su nas naučili naši djedovi – poručio je

Jedan od potpredsjednika SDP-a Vojin Mijatović je najavio da će u Banja Luci biti održana svečana akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

U vremenu kada je grijeh izjasniti se kao Bosanac i Hercegovac u sopstvenoj zemlji, mi želimo poslati poruku mira i zajedništva. Zato, 25. novembra u Kristalnoj sali Hotela Bosna svečana akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine i godišnjica Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) – istakao je Mijatović.

Prema njegovim riječima, u Banja Luci vole i brane svoju domovinu.

-Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni bošnjačka, ni hrvatska, već i srpska, i bošnjačka i hrvatska, jer tako su nas naučili naši djedovi – poručio je.

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a je bilo 25. novembra 1943. u Mrkonjić Gradu kada je nakon skoro pet stoljeća obnovljena državnost Bosne i Hercegovine. Utvrđena su individualna i kolektivna prava građana. Ključan je bio dogovor da država nije “ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska, i hrvatska i muslimanska”.

-Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a je bilo krajem juna i početkom jula 1944. u Sanskom Mostu, a treće u aprilu 1945. u Sarajevu. Iz ZAVNOBiH-a je nastala Narodna skupština Bosne i Hercegovine.

Related Posts