Menu Close

Marija Zaharova: “Srpski svijet” je humanitarni koncept…

– Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kazala je kako Moskva smatra da je izjava albanskog premijera Edija Rame o ujedinjenju njegove zemlje sa Kosovom apsolutno neprihvatljiva i da promocija planova o stvaranju “Velike Albanije” narušava bezbjedost u regionu.

“Smatramo da je izjava albanskog premijera o ujedinjenju Albanije i Kosova apsolutno neprihvatljiva. Promocija planova o stvaranju `Velike Albanije` nije u skladu sa odredbama Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN i narušava bezbjednost u regionu”, naglasila je Zaharova, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Prema njenim riječima, posebno je čudno što je kršenje dokumenta koji je od osnovne važnosti za rješenje pitanja Kosova proglašen ključnim ciljem u političkoj karijeri lidera jedne od zemalja regiona Balkana.

Ona je istakla da se slični štetni slučajevi ne uklapaju u kontekst zajedničkih napora Beograda i Prištine o stvaranju zajedničkoj tržišta, koje su preduzeli u sklopu regionalne incijative “Otvoreni Balkan” zajedno sa Skopljem.

Zaharova je navela da se Moskva unaprijed raduje “adekvatnom odgovoru zapadnih tutora Kosova projekta države u izgradnji na ovu drsku provokaciju”.

Ona je izrazila iznenađenje što Zapad nije primjetio ove narušavajuće pozive, dok “usmjerava direktne kritike protiv Beograda zbog humanitarnog koncepta ‘srpski svijet’ koji je opravdan i u skladu sa međunarodnim zakonom”.

Related Posts