Menu Close

Majke Srebrenice pisale CIK-u: Poništite izbore…

Foto: A.Đ.

Četiri udruženja žrtava genocida i ratnih zločina apelovala su danas na članove Centralne izborne komisije (CIK) BiH da ponište lokalne izbore u Srebrenici i raspišu nove.

“Mi, majke Srebrenice, više od 25 godina se borimo za istinu, pravdu i povjerenje. U ovih više od 25 godina naše borbe odgajali smo djecu čiji su roditelji ubijeni u genocidu u Srebrenici”, kaže se u molbi udruženja upućenoj prema CIK-u BiH.

Majke Srebrenice ističu kako su ponosne da niti jedno dijete nema mržnje, nije izvršilo niti jednu osvetu i pored činjenice da su svojim očima gledali ubijanje roditelja.

“Zato jesu, uz našu podršku, završili fakultete i danas su uspješni u svojim oblastima”, navodi se u saopštenju koje potpisuju predsjednice udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić, “Žena Srebrenice” Tuzla Hajra Ćatić, “Žena Podrinja Bratunac” Šuhra Sinanović i “Srebreničke majke” Fadila Efendić.

Iz ovih udruženja navode kako članovima CIK-a pišu jer ih žele zamoliti da ne dozvole da njihov trud bude uzaludan, da njihova djeca izgube povjerenje koje su gradili.

“Gradili smo ga na istini, pravdi i povjerenju. Istina, pravda i povjerenje počinju s osnovnim ljudskim pravima, među koje spadaju i izbori,
odnosno pravo da biraš i budeš biran”, kaže se u saopštenju.

Subašić, Ćatić, Sinanović i Efendić poručuju da njihovo i pravo njihove djece da budu birani i da biraju nije ostvareno, nije pravedno.

“Zato Vas molimo da poništite i ponovite nepravedne izbore 2020. godine u Srebrenici. To Vas molimo kao ljude i kao roditelje”, zaključuje se u molbi udruženja upućenoj članovima CIK-a BiH.

Izvor: Vijesti.ba

Related Posts