Menu Close

LIJEČI DEPRESIJU, stres, umiruje napete nerve: Naučno dokazan čudotvorni napitak…

Kantarion, kako se još naziva ova biljka je vrlo cijenjena u narodnoj medicini. Ona je najdijelotvornija u liiječenju problema sa jetrom i žuči, ali je najdetaljnije istraženo njeno djelovanje protiv depresije.

Naučno je dokazano je da kantarion može značajno da popravi raspoloženje i smanji depresivna stanja. Umanjuje i osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti. Pomaže i kod fobija i poremećaja spavanja.

Uspiješno se koristi i kod ljudi koji imaju teškoće sa spavanjem i koncentracijom i preporučuje se i ženama u menopauzi. U ovom slučaju se najčešće koriste čaj ili tinktura. Antidepresivno djellovanje nastupa lagano i nakon dvije nedjelje primijećuju se promijene.
Tinkturu protiv depresije pripremite od 20 g svježe osušenih cvijetova.

Prelijte sa 100 ml 70-procentnog alkohola. Pustite da odstoji najmanje 2 nedjelje i procijedite. Od 2 do 3 puta na dan uzima se od 20 do 30 kapi u pola čaše vode.

Kura treba da traje od 4 do 6 nedjelja, ali prije korišćenja posavjetujte se s ljekarom, naročito ako imate težih problema s anksioznošću. Za čaj protiv depresije jednu do dvije kašičice suhe Bogorodičine trave ostavite da stoji u vrućoj vodi deset minuta.

Ujutro i uveče popijte po šoljicu čaja. Za što bolje rezultate čaj treba piti od četiri do šest nedjelja zaredom.

Napomena: Trudnicama se ne preporučuje ovaj čaj.

Related Posts