Menu Close

Kovačević: Amerika će praviti pritisak na RS, ali ona ne može i neće biti ukinuta

Kovačević je ukazao da je Republika Srpska potvrđena međunarodnim mirovnim sporazumom 1995. godine u Dejtonu.

– Očigledno je da je pred Republikom Srpskom novi talas pritisaka i da se u ovom periodu ujedinjuju sve snage koje smatraju da Republika Srpska ne treba da postoji, rekao je Radovan Kovačević, savjetnik člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Komentarišući tvrdnju profesora Srđe Trifkovića da novi američki predsjednik Joe Biden vraća agendu devedesetih godina prošlog vijeka i da je SAD “preče ukidanje Republike Srpske, nego nezavisno Kosovo”, Kovačević je rekao da u Republici Srpskoj, ipak, vjeruju da SAD neće imati zapadni Balkan kao jedan od prioriteta u narednom periodu, pa ni BiH.

– Da li će se baviti pojačano BiH – sigurno hoće, ali li da će baš biti spremni da se vojno angažuju, za to ne postoji nikakav razlog, rekao je Kovačević.

On je podsjetio da je i u američkom Kongresu bilo riječi o planu za ukidanje Republike Srpske, ali da su ljudi koji su o tome govorili kao o planu Bajdenove administracije bošnjački lobisti koji su “na platnom spisku bošnjačkog političkog Sarajeva”.

Kovačević je ukazao da je Republika Srpska potvrđena međunarodnim mirovnim sporazumom 1995. godine u Dejtonu.

– Dakle, ustavna struktura BiH, samim tim i status Republike Srpske može se mijenjati isključivo dogovorom suverenih faktora u BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i tri konstitutivna naroda, ili novim dogovorom na međunarodnom nivou, za šta ne postoji konsenzus, rekao je Kovačević.

On je naglasio da Republika Srpska ni na koji način ne krši zakon, niti Ustav BiH, već da je zaštitnik dejtonske mirovne strukture u BiH, javlja Srna.

Related Posts