Menu Close

KOLUMNA PROF. NIKOLE SAMARDŽIĆA: U Crnoj Gori je Vučićeva agentura uspostavila koaliciju JNA-SPC!

– Crna Gora je zaustavila integraciju u EU. O tome je uspostavljen prećutni konsenzus svih činilaca vlasti. Ministarstvo odbrane kompromitovalo je kolektivnu bezbednost na koju se Crna Gora obavezala ulaskom u NATO, i s policijom obezbedilo oružani desant na Cetinje. Crna Gora uvučena je u dva regionalna procesa koji vode novoj etničkoj podeli Zapadnog Balkana i nepromenljivosti uspostavljenih vladajućih struktura, projektima “Srpskog sveta” i “Otvorenog Balkana”.

Piše: NIKOLA SAMARDŽIĆ

“Aktivnija uloga Amerike je očita i mogla bi biti ključna za implementaciju važnih napredaka, ali su promjene u oblasti vladavine prava najbitnije na evropskom putu”, stoji u nedavno objavljenoj analizi članice savetodavne grupe “Balkan u Evropi”. Za izveštaj Evropske komisije o napretku, za koji se već ispostavilo da je u pojedinostima krivovoren, u delu koji se odnosi na Srbiju, kako bi se povlađivalo Orbanovim populistima, klijentima odlazeće nemačke kancelarke, navedeno je da je “ocjena napretka” Crne Gore najniža u proteklih šest godina, sveukupna “ocjena spremnosti” je ipak najviša do sad.

U ovom trenutku jedina optimistična perspektiva je većinska spremnost za ulazak u EU. Međutim, ako mediji i društvene mreže uspevaju da menjaju nacionalnost, uvode u religiozni trans, organizuju litije, koronu leče rasolom i Zozovačom, neće ni evropsko opredeljenje da potraje. Kuvanje žabe počelo je u toku poslednjeg mandata prethodne vasti. DPS je izgubio izbore zbog bezbednosnog i identitetskog oportunizma, ne samo zbog dugog trajanja, lopovluka i korupcije, ujedno karakteristika vlasti uspostavljene pre godinu dana. Njeno svetosavsko golootočansko poreklo upozorava da ni aktuelna vlast nije u tom smislu nova. Zaustavljanje evropske integracije presek je ključnog opredeljenja definisanog tokom litija i u političkim dogovorima svih aktera aktuelne vlasti s beogradskim establišmentom i službama. “Spremnost” je svakodnevica u kojoj vlada prebrojava anđele na vrhu čiode, nevoljna i nesposobna da skroji budžet, uspostavi predvidivo ponašanje institucija, obustavi govor mržnje sopstvenih zvaničnika i partokratske, kronističke klijentele.

Ulazak u Evropsku uniju jedina je alternativa Crne Gore samoj sebi, onakvoj kakva je bila do raskola 1948. i 1997, zbog kojih je Crnoj Gori namenjen identitetski i institucionalni Armagedon. EU je, bez obzira na sve svoje krize, bez obzira na uspavano liderstvo i trenutno odsustvo spoljne i bezbednosne politike, najefikasniji mehanizam koji će pomiriti dve najveće nacionalne zajednice. EU će Crnogorce učiniti najuspešnijom političkom generacijom nakon one koja je izvojevala prvu nezavisnost. Evropska perspektiva će ponuditi Srbima novu šansu slobode i razvoja, od sopstvenih zamisli i predubeđenja zbog kojih su u ovom trenutku ponovo ključni akter regionalnog nereda, uvučeni u trans putinističkog bezumlja i gotovo beznadežno siromašni.

Navodo, nakon uvođenja “stagnacije” krenuće zaustavljanje “napretka”. To smo doživeli u Srbiji. Vučić je 2012. obećao evropsku integraciju, fiskalnu konsolidaciju i dogovor Beograda i Prištine. Srbija je danas kolonija mafijaša iz KP Kine, ruska klijentelistička država, finansije dugoročno razorene korupcionaškim zaduživanjem kod kineskih finansijera i investitora, institucije u metastazi, regionalni odnosi na rubu novih sukoba. U Crnoj Gori je Vučićeva agentura uspostavila koaliciju JNA-SPC tako da sve vladajuće frakcije, i kad su u histeričnoj neslozi, očekuju njegovu dalju podršku, i stalnost pripadnosti svim njegovim službama, u njegovoj ličnoj i porodičnoj vertikali korupcije, partokratije, kronizma, prekograničnog kriminala i medijskih obmana.

Crna Gora je zaustavila integraciju u EU. O tome je uspostavljen prećutni konsenzus svih činilaca vlasti. Ministarstvo odbrane kompromitovalo je kolektivnu bezbednost na koju se Crna Gora obavezala ulaskom u NATO, i s policijom obezbedilo oružani desant na Cetinje. Crna Gora uvučena je u dva regionalna procesa koji vode novoj etničkoj podeli Zapadnog Balkana i nepromenljivosti uspostavljenih vladajućih struktura, projektima “Srpskog sveta” i “Otvorenog Balkana”. Jedna od demokratskih institucija i praksi, uređena i mirna promena vlasti, takođe je u paketu kojim upravljaju domaći saradnici i strane agenture. Upitno je, da li će neka buduća demokratska i mirna promena vlasti uopšte biti moguća. Samo da nije rakije i igle, pre će se premijer vakcinisati.

(Gradski.me)

Related Posts