Menu Close

Jesu li HDZ i Dragan Čović i pored najboljeg rezultata izgubili izbore u Mostaru?

HDZ se žali na “noćno brojanje, neregularnosti, teške manipulacije CIK-a…

Iako HDZ prema zvaničnim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK) BiH vodi na nedjeljnim lokalnim izborima, agresivni tonovi koji dolaze iz te stranke ne prestaju, a samo se izmjenjuju adrese na koje Dragan Čović upućuje pisma s pritužbama.

HDZ se žali na “noćno brojanje, neregularnosti, teške manipulacije CIK-a, premještanje fiktivnih glasača”, a ne bi bilo prvi put da su razlozi zapravo negdje drugo.

Najčešća odbrambena taktika svih izbornih gubitnika ili onih koji nisu ostvarili željeni rezultat je priča o krađi glasova i malverzacijama. Više od mjesec svjedočili smo tiradama kojima nas je zasipao odlazeći predsjednik SAD-a Donald Trump, a sada kao da nešto slično pokušava i Dragan Čović.

U Mostaru je pak HDZ želio 15 mandata, a kad je najvjerovatnije zapeo na 13, počeo je krizni menadžment. Najveći broj mandata ne znači nužno i izbor gradonačelnika, jer osim srpske liste “Ostajte ovdje” i njihovog Velibora Milivojevića, HDZ nema sigurnu podršku ni u jednoj drugoj opciji koja će biti zastupljena u vijeću.

Koalicija za Mostar ispred sebe gura doktora Zlatka Guzina i kampanju i izbornu strategiju bazira na preuzimanju vlasti. SDA još uvijek ima hipoteku izbora 2008. godine kad je bila daleko najjača stranka u Gradskom vijeću, ali je ostala kratkih rukava – piše Klix.

Na podršku Bh. bloka HDZ još teže može računati. Godinama je već izgrađen narativ, posve licemjeran, prema kojem samo SDA ima legitimitet da koalira s HDZ-om, koji visi kao Damoklov mač nad glavama lidera liberalno-lijeve koalicije.

U vijeću će biti zastupljena i Hrvatska republikanska stranka (HRS) koja se izgradila kroz kritiku mostarskog HDZ-a te u njoj Čović vrlo teško može naći podršku za svog kandidata Marija Kordića.

Related Posts