Menu Close

JADI “LEGITIMNOG” DRAGANA: Čović se u Zagrebu požalio kako ga je Izetbegović “izradio” nakon potpisivanja sporazuma

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se danas sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.

“Glavne teme razgovora bile su aktualne političke prilike u Bosni i Hercegovini, odnosno nedavni lokalni izbori u Mostaru koji su održani nakon dvanaest godina te politička nastojanja legitimnih političkih predstavnika Hrvata u Bosni i Hercegovini da sačuvaju status konstitutivnog naroda koji im bezuvjetno jamči Ustav BiH”, navodi se u saopćenju MVEP-a RH.

“Čović je upoznao Grlića Radmana s uočenim izbornim nepravilnostima na nedavnim lokalnim izborima u Mostaru, a koji su uvelike narušili njihov demokratski karakter. Također je upoznao ministra o koracima koje je poduzeo kako bi informirao najviše međunarodne političke predstavnike o navedenim nepravilnostima i njihovom mogućem utjecaju na daljnje pogoršanje političke situacije i međunacionalnih odnosa u BiH. Uz to, upoznao je ministra Grlića Radmana kako je u potpunosti zastala provedba sporazuma o promjeni Izbornog zakona kojeg je 17. lipnja 2020. dogovorio s gospodinom Izetbegovićem pod pokroviteljstvom predstavnika međunarodne zajednice”, navodi se u saopćenju.

Grlić Radman je tokom sastanka istaknuo kako Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova bezuslovno podržavaju legitimne političke zahtjeve legitimnog političkog vodstva Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Također je iznio da bi ispunjavanje spomenutih zahtjeva nesumnjivo doprinijelo stabilizaciji i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine, a samim time i njezinim euroatlantskim perspektivama i ambicijama.

Navodi se da je Grlić Radman još jednom istaknuo kako će “stvarno ostvarivanje ustavno zajamčene konstitutivnosti i jednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini i dalje biti jedan od političkih prioriteta Republike Hrvatske”.

Slobodna Bosna

Related Posts