Menu Close

Izetbegović poslao poruku Dodiku: Urazumi se i civiliziraj, u troje sjedati nećemo, izuzev, ako…

– Više puta je lider SDA tokom konferencije za medije ponovio da neće pregovarati pod ultimatumima.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović poručio je danas na konferenciji za medije da neće razgovarati sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom bez prisustva stranaca. Imao je još nekoliko poruka Dodiku, koji posljednjih mjeseci provodi politiku blokada.

-Dodik je napravio ovu situaciju. Odmah da zna, u troje sjedati nećemo, izuzev, ako Dodik uklonio blokadu koju je izazvao. Tak tada ćemo sjesti. Da budem jasniji, onda tek možemo da razgovaramo, kazao je Izetbegović okupljenim novinarima.

Više puta je ponovio da neće pregovarati pod ultimatumima. Smatra da pregovori oko ključnih pitanja u Bosni i Hercegovini nisu mogući bez učešća Ureda visokog predstavnika (OHR).

-Neophodni su nam prijatelji iz međunarodne zajednice. OHR je zadužen za rješavanje ovakvih situacija. Ne mogu ja raditi OHR-ov posao i posao Parlamenta Bosne i Hercegovine. Ja sam predsjednik stranke. Ovo što radi Dodik podriva odbrambenu moć Bosne i Hercegovine, ocijenio je.

Prema riječima Izetbegovića, ako Dodik silom pokuša zaustaviti rad SIPA-e i Oružanih snaga, onda je to napad na ustavni poredak. Potcrtao je da nema pregovora oko, kako je izjavio, bazičnih stvari.

-Ako imate stranu koja misli da ima pravo negirati genocid, ne poštivati presude Ustavnog suda, onda se teško možete dogovarati. Zato ne želim sjesti u ovakvom formatu. On bi pregovarao nakon što je proizveo ovakvu situaciju. Nema pregovora oko bazičnih stvari, kazao je.

Osvrnuo se i na tešku situaciju u Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj ocijenivši da je Dodik najodgovorniji za nju.

-Da nije bilo politike Milorad Dodika u zadnjih 15 godina ovo bi bila puno manje nesretnija zemlja, uključujući Republiku Srpsku. Ona ima najsiromašnijeg penzionera u Evropi i najveću smrtnost od koronavirusa i iz koje se daleko intenzivnije odlazi, zaključio je Izetbegović.

Pozvao je Dodika da se, kako je naveo, urazumi i civilizira.

Podsjećamo, Dodik je jučer izjavio da je spreman razgovarati sa Izetbegovićem i predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, ali bez prisustva međunarodnih zvaničnika.

(Oslobođenje)

Related Posts