Menu Close

Iz Savezne vlade Njemačke potvrdili informacije o Valentinu Inzku: Razmatramo promjenu na vrhu OHR-a

Iz Savezne vlade Njemačke potvrđeno je da se s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom trenutno razmatra i promjena na čelu Ureda visokog predstavnika (OHR)

Iz Savezne vlade Njemačke potvrđeno je da se s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom trenutno razmatra i promjena na čelu Ureda visokog predstavnika (OHR).

Ovo je dio odgovora na upit Fokusa da prokomentarišu posljednje informacije i špekulacije o navodnom “zajedničkom djelovanju” njemačke kancelarke Angele Merkel i Rusije, odnosno navodnom kompromisnom imenovanju Christiana Schmidta, člana Hrišćansko-socijalne unije (CSU) na Inzkovu poziciju.

Navode o “zajedničkom djelovanju” s Rusijom iz Vlade Njemačke nisu komentirali, ali su potvrdili da su u vezi s imenovanjem novog visokog predstavnika u BiH u kontaktu s Briselom, Parizom i Vašingtonom.

ZAŠTITA USTAVA

“Tačno je da je Savezna vlada, zajedno s trenutnim visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, razmotrila promjenu na vrhu OHR-a. U kontaktu smo sa svim važnim akterima kao što su Bruxelles, Pariz i Washington. S OHR-om, međunarodna zajednica trenutno ima na raspolaganju važan instrument koji služi za provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma i razvoj Bosne i Hercegovine. OHR može, na primjer, pružiti važnu pomoć tamo gdje je u pitanju zaštita Ustava BiH i treba unaprijediti reforme”, naveo je za Fokus.ba glasnogovornik Savezne vlade Njemačke.

Upravo iz ovog odgovora jasno je da Njemačka prijedlog o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH ne razmatra bez Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, kako se to pokušalo predstaviti u pojedinim bosanskohercegovačkim, ali i njemačkim i austrijskim medijima proteklih dana.

Vlada Angele Merkel čvrsto podržava evropski put BiH

Također, iz Savezne vlade Njemačke potvrđuju da imaju veliki interes za dalji razvoj Bosne i Hercegovine, što je u skladu s ranijom politikom Njemačke koja je i do sada snažno podržavala svaku vrstu pomoći i napretka našoj zemlji. U odgovoru za Fokus.ba potenciraju se podrške reformama i evropskom putu BiH.

Related Posts