Menu Close

Inicijativa “Moja adresa Srebrenica” održala sastanak s kandidatima probosanskih stranaka

Inicijativa “Moja adresa Srebrenica” je danas održala sastanak Inicijative sa svim kandidatima probosanskih stranaka koje su članice Inicijative “Moja adresa Srebrenica”, javlja Anadolu Agency (AA).

Inicijativa “Moja adresa Srebrenica” je uputila apelaciju odjeljenju Suda BiH na odluku o raspisivanju ponovljenih izbora u kojoj iz Inicijative traže da se apelacija uvaži i ponove izbori i putem pošte.

”Mi jesmo preživjele žrtve genocida i živimo sa našim traumama ali ostalo nam je dovoljno razuma da razumijemo i znamo da učestvovanje na demokratskim izborima, u kojima je na stotine naših građana u dijaspori uskraćeno za biračko pravo, nema nikakve svrhe niti odražava legitimnu volju svih građana koji imaju pravo glasa za Srebrenicu“, navodi se u saopćenju.

Podsjetili su da su javnosti, CIK-u i odjeljenju Suda BiH predočili da imaju dovoljno argumenata za poništavanje izbora i putem pošte.

Sve argumente i dokaze su uložili u žalbi od kašnjenja distribucije izbornog materijala, kašnjenja u dostavi, čak i nakon izbora, pogotovo u prekookeanskim zemljama.

Pozvali su Centralnu izbornu komisiju BiH i Sud BiH da odlučuje u skladu s argumentima.

Posebno su naglasili da Srebrenica nije tek još jedna opština u nizu koja će biti tek birokratska formalnost.

”Srebrenica je svim Bošnjacima sentimentalno i moralno pitanje i nećemo dozvoliti da se zbog propusta institucija, na nedemokratski način i nakon genocida, nama preživjelima nameće nelegitimna vlast onih koji negiraju genocid“, navode u saopćenju.

Related Posts