Menu Close

EROL AVDOVIĆ IZ NEW YORKA: Imponuje dolazak Samanthe Power u Sarajevo, a ne u Beograd ili Zagreb. To je dolazak u epicentar…

– Avdović je istakao da je Samantha Power obavljala sve poslove svjedoka iz prve ruke, da poznaje glavne protagoniste iz bh. politike.

Erol Avdović, bh. novinar koji izvještava iz sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku, odakle pokriva i politička zbivanja u SAD-u, govorio je za Novi dan N1 televizije.

Analizirao je dolazak Samanthe Power u BiH ističući da će ona djelovati kao neka vrsta glavnog inspektora, koja će na terenu procijenti dokle su stigle izborne reforme.

“Ona će s obzirom da je na čelu USAID-a moći iz prve ruke ocijeniti dokle su stvari stigle”, poručio je Avdović

“Njen daljni razvoj, karijera diplomate i akademska karijera i preuzimanje USAID-a je dokaz da je srcem dijete Bosne, ali razumom da na drugi način analizira stvari.

USAID je agencija koja 5 milijardi dolara distribuira godišnje u 23 zemlje, iako je u dvije decenije preko 2,5 milijarde pomoći američke dopremljeno rekao bih da je ona dolazeća, hodajuća nova šefica američke diplomatije i da bi kako neki tvrde bila bolja i od Madeleine Albright ili Hillary Clinton

Imponuje dolazak Samanthe Power u Sarajevo, a ne u Beograd ili Zagreb. To je dolazak u epicentar regiona. ‘Problem’ je što je Biden zauzet drugim prioritetima, kao i Blinken što znači da je Samanthi prepušteno donošenje odluka na bilo kojem meridijanu da se nalazi”, smatra Avdović.

Govorio je i o američkim sankcijama koje su izrečene, ali i o onima koje se očekuju

“Sigurno znam da će biti novih sankcija i da neće biti donošene po nacionalnom ključu. Bit će ravnomjerno raspoređene na sve one ‘nevaljace’ za koje američka administracija ocijeni da su ogrezli u korupciji. Dodik pokazuje da sankcije rade, i još će više paničiti kada se u sankcijama nađu i njegovi politički tribuni.”

Ocijenio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik igraju igru dobrog i lošeg policajca. Dodao je da sa velikom skepsom i nepovjerenjem gleda u najavljeni povratak kadrova SNSD-a u institucije BiH.

Istakao je i da je razočaran, te da ne može razumijeti provincijalni duh Zagreba i geopolitičku inertnost hrvatske diplomatije koja, zbog “kilo mesa žrtvuje kravu” i u Moskvi traži naklonost za Čovićev i Dodikov koncept.

“U šoku sam. Ne mogu da se oduprem dojmu. Ono što je g. Radman uradio, a koji je porijeklom iz Duvna, on je potrčao u skute Lavrova i tamo tražio, kamčio, empatiju za izborni zakon po volji i mjeri Dragana Čovića. Nekorisno, kontraproduktivno”, zaključio je Avdović.

Related Posts