Menu Close

DUŠANKA MAJKIĆ DRAMI ZBOG ORUŽANIH SNAGA BiH: “Bošnjaci ne žele da čuju za to, problema je isuviše…”

– SDA je u parlamentarnu proceduru uputila inicijativu kojom predlaže da Ministarstvo odbrane BiH sačini izvještaj o uslovima rada pripadnika Oružanih snaga, obuhvatajući njihov službeni, lični, porodični i ukupni društveni standard, te, eventualno, predloži i mjere za poboljšanje njihovog standarda.

O tome je trebalo da se izjasni i Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH, ali je sjednica odgođena zbog nedostatka kvoruma pa se očekuje da će nova biti zakazana i održana narednih dana.

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost u Parlamentu BiH Dušanka Majkić (SNSD) kazala je da Bošnjaci nastoje da dođu do povećanja budžeta za Oružane snage, dok Srbi sve vrijeme govore da treba smanjiti vojni resor.

– Formalno, one su smanjene, ali je ključna rečenica koja kaže da će do toga doći kada BiH potpiše akcioni plan za članstvo, a to praktično znači nikad. Čak su iz NATO-a govorili da BiH mora ili smanjiti OS ili povećati izdvajanja. S obzirom na to da nema mogućnosti za više novca, ostalo je smanjenje broja aktivnih vojnih lica, ali Bošnjaci ne žele da čuju za to, iako je problema isuviše. To je ozbiljno pitanje o kojem treba otvoreno razgovarati, ali oni o tome ne žele da pričaju – kazala je Majkić.

Related Posts