Menu Close

Dragan Čović je tvrdio da je pokraden na izborima/ Odgovor stigao iz Ambasade SAD

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, uputio je pismo voditelju Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johannu Sattleru, ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Ericu Nelsonu, visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu Valentinu Inzku i ambasadorici Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec u vezi s izborima u Mostaru.

Šef HDZ-a Dragan Čović poslao je pismo međunarodnim dužnosnicima nakon izbora u Mostaru tvrdeći, ukratko, da je pokraden.

U pismu je Čović, između ostalog, naveo da “postoje osnove sumnje da su glasovi koje su osvojile stranke s hrvatskim predznakom, uz nezakonitu koordinaciju s ovlaštenim osobama iz Središnjeg izbornog povjerenstva, na kriminalan način prebacivani u cilju stjecanja mandata u većinskim hrvatskim izbornim područjima”.

Odgovor Čoviću je stigao iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, u kojem su naveli da bilo kakve navode o prevarama treba istražiti brzo i na odgovarajući način.

“Bilo kakve prigovore o navodnim izbornim prevarama treba prijaviti organima za provođenje zakona te Centralnoj izbornoj komisiji kao glavnom državnom organu, odgovornom za organizaciju i nadzor izbornog procesa u BiH”, naveli su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD.

Related Posts