Menu Close

DODIKU SE NE PIŠE DOBRO: Članovi CIK-a zbog napada najavljuju mogućnost krivičnog gonjenja

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, odluke CIK-a ocijenio je nezakonitim. Pojedine članove optužio je da su bliski opoziciji, a same odluke ocijenio je političkim i, kako je rekao, etničkim inženjeringom.

Centralna izborna komisija BiH poništila je rezultate lokalnih izbora od 15. novembra za većinu biračkih mjesta u Srebrenici i Doboju te u Travniku zbog smrti pobjedničkog kandidata za načelnika.

Provedena je istraga i prikupljeni su dokazi o masovnom kršenju izbornih pravila u Srebrenici i Doboju.

Zbog odluka CIK-a, Doboj su posjetili i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, ali i predsjednici opozicionih stranaka, koje su i tražile ponavljanje izbora u tom gradu.

Podsjetimo šta je Dodik jucer izjavio:

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik vrijeđao je srpske članove Centralne izborne komisije BiH Vanju Bjelicu-Prutinu i Jovana Kalabu, prenosi beogradska agencija Beta
.

On je rekao da “samo fukara od Srbina može da glasa za poništenje izbora u Srebrenici”.

“U Srebrenici su poništili srpska biračka mesta, a potvrdili bošnjačka. Znate kakva morate da budete fukara od Srbina da to uradite. To je dokaz političkog poltronstva i ništa drugo”, rekao je Dodik novinarima u Doboju.

Dodik je za Vanju Bjelicu-Prutinu rekao da je “gospođa koja se predstavlja kao da je predstavnica srpskog naroda, a bila je ili je još udata za muslimana Bošnjaka u Sarajevu. Neko će reći kakve to ima veze. Ma nemojte”, rekao je on, piše Beta.

Dodik je osudio današnju odluku CIK-a BiH da zbog izbornih nepravilnosti poništi izbore u Srebrenici i Doboju i ocijenio da CIK “nije izabran u skladu sa zakonom i da je donosio nezakonite odluke”.

Prema njegovim riječima, poništeni su izbori samo na srpskim biračkim mjestima, ali ne u većinski bošnjačkim.

Povodom odluke CIK-a BiH o poništenju izbora u Srebrenici i Doboju, Dodik je rekao da se radi o “izdaji” lidera SDS-a i PDP-a Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, i o njihovom dogovoru s Bošnjacima “u funkciji bošnjačke politike u Sarajevu koja želi da kreira odnose”.

Related Posts