Menu Close

– Dodik reagovao na izjave Željka Komšića i “Transkripte genocida” –

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovo je negirao Dan nezavisnosti BiH kazavši da je “1. mart 1992. u stvari bio prvi pucanj u BiH, a sve što je uslijedilo bila je posljedica činjenice da se pokušalo sa obespravljivanjem jednog od tri ravnopravna naroda u BiH”.

“U tom svjetlu vidim i današnju izjavu Željka Komšića kome su papiri memorijalnog centra poslužili da na dnevni red stavi svoju političku agendu kao rezervni bošnjački član Predsjedništva u kojoj Srbe poistovjećuje sa nacistima, nameće im kolektivnu krivicu za individulane zločine, traži izmjenu Ustava po pitanju Srebrenice i još nam oduzima pravo da govorimo”, kazao je Dodik.

“Komšić je simbol tog 1. marta, jer 26 godina od završetka rata on na prevaru vrši funkciju hrvatskog člana Predsjedništva, a da ga nisu birali Hrvati. Mislim da i Hrvati danas na taj 1. mart gledaju iz druge perspektive, jer oni danas doživljavaju ono što su prvenstveno Bošnjaci spremili za Srbe 1. marta prije 29 godina”, naglasio je Dodik.

“Genocide papers” ili “Transkripti genocida” predstavljaju skup pretraživih stenograma/transkripata sjednica Skupštine srpskog naroda u BiH/Narodne skupštine Republike Srpske.

Dokumenti su poznati odranije, ali teško pristupačni i neprilagođeni za jednostavno pretraživanje. Zahvaljujući projektu MC Srebrenica – Potočari dokumenti će biti dostupni univerzitetima, organizacijama civilnog društva, istraživačima, novinarima i zainteresovanim pojedincima koji će moći pretraživati transkripte sa sjednica.

Među njima će moći pronaći uvod za Mladićev krvavi pir u Srebrenici čak iz 1991. godine kada je Rajko Dukić otvoreno govorio o buni protiv dahija.

Na današnji dan proglašena je nezavisnost BiH nakon što su tu odluku donijeli njeni građani putem referenduma. Tada je većina građana odlučila da se zemlja odvoji se od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i postane nezavisna.

Referendumsko pitanje glasilo je: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Referendum je održan 29. februara i 1. marta, a za nezavisnost je glasalo 2.073.568 glasača. Od ukupnog broja onih koji su se odazvali na referendum – 99,7 posto bilo je za nezavisnost, a 0,3 posto protiv.

Related Posts