Menu Close

ČUDNO – IKONA Jutros nije predata institucijama BiH, rastu sumnje da će biti zamijenjena!!!

Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija, koji je sinoć iz Moskve preko Istanbula stigao u Sarajevo, nije uručio pozlaćenu ikonu staru 300 godina u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova BiH ni Predsjedništva BiH, kako nalaže diplomatska forma, ni sinoć ni rano jutros, saznaje Klix.ba.

Dakle, pitanje je gdje je i kome odnio ikonu i po čijem nalogu s obzirom na to da je trebala biti predata institucijama BiH, u ovom slučaju ili MVP-u BiH ili Predsjedništvu BiH. BiH će zvanično morati izvijestiti Rusiju, koja je vratila poklon, u čije je tačno ruke ikona vraćena.

Kako saznajemo, u diplomatskim krugovima sada se sumnja da bi originalna ikona mogla biti zamijenjena nekom manje vrijednom kopijom. Ukoliko je kod “darodavca”, u tom slučaju se nalazi kod predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je trenutno hospitaliziran u Banjoj Luci.

Simptomatično je da je uprkos tvrdnji Ukrajinskog ministarstva kulture da se radi o vrijednom predmetu u vlasništvu te države, savjetnik Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH Radovan Kovačević jučer kazao da je vrijednost ikone 100-200 eura i da je pripadala jednoj banjalučkoj porodici, čime se pokušala umanjiti materijalna vrijednost predmeta za koji Ukrajinci tvrde da je njihovo kulturno blago.

Nakon što je ambasador Željko Samardžija sinoć sletio na sarajevski aerodrom, njegov prtljag navodno nisu pregledali carinici ni policajci, zbog čega se postavlja pitanje kako je moguće da se u BiH unese tako vrijedan predmet bez prijave nadležnim organima.

Klix.ba

Related Posts