Menu Close

ČETNICI I PRORUSKI “HUMANITARCI” SA KRIMINALNIM DOSJEIMA OKUPILI SE U BRČKOM: “Dat ćemo krv za RS kakvu vidi naš Dodik”

– Humanitarnu organizaciju Sveti Georgije iz Lončara direktno je finansirala Ambasada Ruske Federacije u BiH. Vođa ove organizacije Srđan Letić nekoliko je puta osuđivan. Od 6. januara do danas, organizacija je imala više aktivnosti na području Brčko distrikta, a fotografije dokazuju da su povezani i sa četničkim udruženjima.

“Dat ćemo krv za Republiku Srpsku kakvu vidi naš Milorad Dodik, jer jedini on ima viziju kako sačuvati i odbraniti Republiku Srpsku i od stranih i od domaćih neprijatelja, tj. lažnih opozicionara koji su spremni na sve, samo da se dočepaju vlasti i prodaju i grobove naših predaka. Njima će suditi Bog, ali prije njega sudit će im narod na izborima”, napisali su povodom neustavnog dana Republike Srpske članovi Udruženja Sveti Georgije iz Lončara, sela koje pripada Brčko distriktu, piše Istraga.ba.

Od borbe za Republiku Srpsku, tvrde, neće odustati.

No ko su članovi ove navodno humanitarne organizacije Sveti Gergije koji na sebi nose odore na kojima piše – Rusija. Srđan Letica je vođa. Kolege sa BIRN-a su prošle godine pisale da se grupa muškaraca iz Lončara, u blizini Brčkog, uniformirano obučenih u crne duskerice s natpisom “Rusija”, duže od godinu dana predstavlja kao humanitarna organizacija spremna pomoći svima. Ali kriminalna prošlost vođe, odavanje počasti optuženom za ratne zločine i interesovanje policije otkrivaju drugo lice ove skupine.

“Srđan Letić upućen u zatvor”, glasio je naslov teksta objavljenog u Nezavisnim novinama u junu 2012. godine.

U tekstu se dalje navodi da je Letić bio osuđen zbog obljube maloljetnice na dvije i po godine zatvora. BIRN je pak prošle godine objavio da im je dostavljeno nekoliko presuda protiv Letića koji je ukupno, ali u odvojenim predmetima, osuđen na četiri godie i tri mjeseca zatvora.

Ovaj osuđenik je vođa navodno humanitarne organizacije Sveti Gerorgije iz Lončara.

Fotografija koju vidite nastala je prije četiri dana, kada su se humanitarci spremali za proslavu Božića. Badnjak su zapalili ispred crkve u Lončarima. Tu su im se pridružili i četnici, također uniformisani sa kokardama na šubarama i kapama.

Prema informacijama Istrage, ista je grupa nastavila sa “prazničnim” aktivnostima i narednih dana. U subotu, 8. januara, grupa je obišla spomenike “palim borcima Vojske RS-a” na području Brčko distrikta. Postrojeni su pozirali za fotografisanje, onda su zapalili baklje i, prema našim informacijama, bili su u grupi navijača FK Ilićka 01 Brčko koji su te večeri provodiralo lokalno bošnjačko stanovništvo. U nedjelju navečer, napisali su poruku na Facebooku u kojoj navode da su spremni dati krv za Republiku Srpsku kakvom je vidi Milorad Dodik.

U maju prošle godine članovi ove organizacije na Facebooku su se otvoreno zahvaljivali Ruskoj Federaciji za podršku.

“Priča se, priča, da Rusi dolaze”, glasila je pjesma koju su 21. maja 2021. godine objavili na svojoj službenoj Facebook stranici.

Posebnu zahvalnosti tada su iskazali Ambasadi Ruske Federacije u Sarajevu i ambasadoru Igoru Kalabuhovu.

“Još jedan skromni poklon prema našoj organizaciji, kao znak odanog rada i truda da se društvo namazano raznim pekmezima učini boljim. Bićemo još jači, brži, stabilniji i istrajniji u svojim namjerama i djelima. HVALA, RUSIJO”, napisali su na Facebook stranici udruženja, pohvalivši se novim automobilima.

Podsjećamo, ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov u nedjelju je prisutan na obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske u Banjoj Luci. Nakon Banje Luke, proslava dana RS-a će biti nastavljena u Brčkom, a ceremoniji će priustvovati i Milorad Dodik. Brčko je inače strateški grad u BiH, jer kao distrikt precijeca Republiku Srpsku na dva dijela.

Related Posts