Menu Close

ĆERANIĆ OTKRIO NOĆNU MORU VUČIĆA I DODIKA: „Ukoliko bi se pojavila solucija raspada BiH, NATO bi morao da interveniše”!

Signali iz Amerike da bi raspad Bosne i Hercegovine doveo do propadanja NATO obična su medijska propaganda i pokriće za uspostavljanje unitarne BiH sa ciljem demontiranja Republike Srpske, piše beogradska redakcija ruske noviske agencije “Sputnjik”.

Profesor dr Mitar Kovač, general-major u penziji, reagirao je povodom izjave profesora univerziteta Johns Hopkins u Washingtonu Danijela Serwera da će nova administracija u Americi morati da ojača BiH, jer bi raspad Bosne i Hercegovine doveo do propadanja NATO.

“To je obična medijska propaganda i pokriće za uspostavljanje unitarne BiH sa ciljem demontiranja Republike Srpske”, kaže dr Kovač.

On kaže da su signali iz Amerike da bi raspad Bosne i Hercegovine doveo do propadanja NATO obična medijska propaganda i pokriće za uspostavljanje unitarne BiH sa ciljem demontiranja Republike Srpske.

Po Serweru, naime, raspad BiH ojačao bi secesioniste pod pokroviteljstvom Rusije, ne samo na Balkanu već i u Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, i prouzrokovao dalje propadanje NATO saveza…

Opasne poruke za RS

„Naravno da je to pretjerivanje. Budućnost NATO-a bilo kakvim rješenjem u BiH nije ugrožena. Ovde je riječ o isključivosti ekstremista iz NATO, koji poručuju da ne žele nigdje na euroatlanskom prostoru prisustvo bilo kakve duge sile“, komentira dr Kovač.

Da li se, kaže sagovornik Sputnjika, radi o Kini ili Rusiji nije bitno, oni žele da sve imaju pod svojom kontrolom.

„U suštini, ovakvim izjavama se prikrivaju buduće strateške namjere NATO-a vezane za unizaritaciju BiH i umanjenja prava konstitutivnih naroda i slabljenje pozicije RS“, smatra sagovornik “Sputnjika”.

Šta se krije iza svega

Profesor sa banjalučkog Fakulteta bezbjednosti dr Predrag Ćeranić uvjeren je da se iza svega krije poziv NATO-u da se snažnije angažuje u BiH.

„Ukoliko bi se pojavila solucija raspada BiH, NATO bi morao da interveniše kako bi opravdao svoje postojanje i kako ne bi stvorio utisak u široj javnosti da se NATO savez osipa“, ocjenjuje Ćeranić.

On podsjeća da je agresija na SRJ bila dobar pokazatelj da je NATO morao da demonstrira svoju silu kako bi opravdao svoje postojanje, jer je činjenica da šta god da je srpska strana tada nudila, oni bi odbili.

„Unaprijed je bilo planirano da NATO vojno interveniše, da bi obezbijedio svoj opstanak, jer poslije nestanka Varšavskog pakta sve se glasnije postavljalo pitanje uloge NATO. I zato je bilo potrebno naći način da očuvaju Alijansu. Drugim riječima – trebalo je da nas bombarduju, da bi se NATO sačuvao“, objašnjava Ćeranić.

Prema njegovim riječima, ovo što se sada zagovara je zloćudno ukazivanje da bi NATO trebalo da interveniše u BiH ako se nađe iole ozbiljan povod kako bi ponovo opravdao svoje postojanje.

Related Posts