Menu Close

– Borenović o “egzodusu Srba” iz Sarajeva: To je i srpski grad, ne smijemo se toga odreći

– Borenović o “egzodusu Srba” iz Sarajeva: To je i srpski grad, ne smijemo se toga odreći.

Branislav Borenović kaže da se ne smije zaboraviti i zapostaviti činjenica koliko su Srbi pružili Sarajevu, da je to i srpski grad i da se nikada ne smiju odreći tog nasljeđa.

Egzodus sarajevskih Srba predstavlja jedan od najtragičnijih događaja koji su obilježili kraj rata, ali i žrtvu koju je više od 120.000 ljudi podnijelo za život u Republici Srpskoj, njeno stvaranje i napredak, izjavio je predsjednik PDP Branislav Borenović.

Borenović kaže da su Srbi u Sarajevu do Drugog svjetskog rata bili većina i da su svojim djelovanjem obilježili istoriju ovog grada.

– I u vrijeme turskih i austrougarskih porobljavanja, Srbi su bili ugledni trgovci, umjetnici, obrazovni radnici… koji su ostavili najjači pečat emancipacije i modernizacije Sarajeva. Preživjeli su mnoge vijekove u Sarajevu u teškim uslovima, ali nažalost, nakon 1996. godine naš narod je postao statistička greška u gradu kojem je toliko pružio i gdje je vijekovima živio i stvarao – ističe Borenović, prenosi Srpskainfo.

Kaže da ne smijemo zaboraviti i zapostaviti činjenicu koliko su Srbi pružili Sarajevu, da je to i srpski grad i da se nikada ne smijemo odreći tog nasljeđa.

– Tu je kapela Vidovdanskih junaka, to je grad Svetog Petra Dabrobosanskog, grad gdje je stvarala Staka Skenderova, gdje su najljepše objekte gradile upravo srpske trgovačke porodice, grad Despića, Jeftanovića i mnogih drugih. Ne smijemo zaboraviti ni borbu našeg naroda tokom odbrambeno-otadžbinskog rata, kada su sarajevski Srbi četiri godine čvrsto stajali na prvoj liniji odbrane Srpske, kao ni zasluge junaka tog vremena – ističe Borenović.

On kaže da zbog svih zasluga treba posebnu pažnju obratiti na Istočno Sarajevo, novi dom većine Srba koji su u martovskom egzodusu 1996. godine napustili svoja ognjišta.

– Svima koji smo svjedoci tog vremena ne blijede slike nepreglednih kolona naroda koji napušta svoje domove, ali i činjenice da su se nakon takvog stradanja kao feniks izdigli, gradeći još jedan grad u Republici Srpskoj kao svoj novi dom. Svi mi, širom Republike Srpske, trebamo im biti zahvalni za istrajnost, snagu i hrabrost koju su pokazali – zaključuje Borenović.

Related Posts