Menu Close

BEĆIROVIĆ ZVONI NA UZBUNU: „Radikalna desnica u Evropskoj uniji sa svojim ključnim saveznicima Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem radi na disoluciji BiH…“

– Politički analitičari nisu optimistični nakon Varhelyijeve posjete Bosni i Hercegovini.

Komesar za proširenje Europske unije Oliver Varhelyi je tokom posjete upozorio da je ovo kritičan trenutak ukoliko se blokade i reforme u zemlji ne pomjere sa mrtve tačke. Na kraju je ipak bio optimističan.

– Uočio sam spremnost da se radi na pitanjima u vezi sa državnom imovinom, izmjenama krivičnog zakona te ustavnoj i izbornoj reformi, kao i za povratak u rad institucija, kazao je Varhelyi.

Međutim, analitičari nisu optimistični nakon Varhelyijeve posjete.

– Evropska unija jednom rukom daje, dvjema uzima, da budem slikovit. Ali, Oliver Varhelyi je dio paukove mreže koja visi iznad Bosne i Hercegovine. Govorim o radikalnoj evropskoj desnici koja nije prijatelj Bosne i Hercegovine. Upravo sa svojim ključnim saveznicima Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem rade na disoluciji BiH. Oni ustvari žele ovdje pokrenuti vojni sukob, ocjenjuje Zijad Bećirović, direktor IFIMES-a u razgovoru za O kanal.

Bećirović ističe da je najveći problem korupcija u kojoj su, kako navodi, upleteni i predstavnici međunarodne zajednice.

– 95 posto evropskih zvaničnika je dio koruptivne mreže, dok američki se kreću u okviru maksimalno jednocifrenog broja. Normalno da takve aktivnosti koje se kreiraju u Washingtonu, ili onaj zdravi dio u Briselu, ne mogu biti realizirane iz te koruptivne mreže, tvrdi Bećirović.

Related Posts