Menu Close

ANALIZA UGLEDNOG MAGAZINA “POLITICO”: “EU nema konkretan odgovor na krizu u BiH; Schmidt ima jedinstvenu moć…”

“(…) da smijeni Dodika s funkcije ukoliko on predstavlja jasnu prijetnju miru u zemlji.”

Vanjskopolitički magazin Politico u novoj analizi situacije u BiH navodi kako EU nema konkretan odgovor na krizu u BiH, te pišu kako će teško poduzeti konkretne korake kako bi odgovorili na secesionističke prijetnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. U tekstu se navodi kako EU neprestano izražava zabrinutost, ali ne poduzima konkretne korake.

U osvrtu na obilježavanje Dana RS-a u tekstu se ističe dok je Dodik proveo dan “mašući okupljenim masama” nacionalistički incidenti su zabilježeni u nekoliko gradova širom entiteta RS.

“Pristalice su pjevale nacionalističke i islamofobične pjesme. Oni su nosili srpsku trobojnu zastavu uz transparente posvećene Ratku Mladiću, generalu bosanskih Srba osuđenom za genocid. Ostatak zemlje je bio uplašen”, piše Una Hajdari za Politico.

Navodi da je EU izrazila vlastitu zabrinutost i oštro osudila retoriku tokom tog dana te zaprijetila da će razmotriti sankcije ili revidirati svoju regionalnu pomoć ako se situacija pogorša.

“Veliki problem je što međunarodni posmatrači BiH imaju vrlo kratak raspon pažnje. Kada je kriza, oni to vide kao priliku da se nešto uradi. A da bi se to obavilo što je brže moguće, zaobilaze sve institucije i razgovaraju s etničkim liderima izvan institucionalnog okvira. To je konstantan fenomen po kojem piromani djeluju kao vatrogasci, rekao je za Politico Florian Bieber, profesor politike jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Grazu.

SCHMIDT IMA JEDINSTVENU MOĆ

Izgovor koji se često čuje u Briselu je da je bh. sistem previše komplikovan, da je politička scena previše zamršena i da su njeni politički lideri, od kojih je većina uspostavila političke karijere nakon što su bili uključeni u rat, previše ukorijenjeni, piše Hajdari.

Ona navodi da “glavna osoba u državi koja ima zadatak da riješi krizu nije Bosanac,” misleći na visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji se, kako je navela, “suočio s krizom od svog prvog dana na poslu.”

“Nije se očekivalo da će ovo biti mirno vrijeme”, rekao je Schmidt za Politico, te potcrtao da je njegov glavni cilj povećati interes Evrope za rješavanje problema zemlje.

Trenutna politička kriza je počela prošle godine nakon što je Schmidtov prethodnik Valentin Inzko iskoristio svoja ovlaštenja da donese zakon o zabrani poricanja gen0cida i kažnjava veličanje ratnih zl0čina, piše Hajdari. Dodaje da su srpski političari u BiH, uključujući Dodika, mnogo puta poricali da se u Srebrenici dogodio gen0cid uprkos međunarodnim presudama, te da su slavili ratne zl0čince koji su ga p0činili.

Hajdari navodi da Schmidt ima “jedinstvenu moć u Evropi” da smijeni Dodika s funkcije ukoliko on predstavlja jasnu prijetnju miru u zemlji.

“Znam koji alati su mi na raspolaganju i znam da nisu demokratski u suštini, već služe kao oblik primirja”, rekao je Schmidt.

IMA VEĆU KAZNENU MOĆ OD EU

Ali teško da EU može da pruži konkretan odgovor, s obzirom na nedostatak jedinstva unutar bloka.

“Dok su mnoge zemlje EU redovno opominjale Dodika, mađarski premijer Viktor Orban je glasno podržavao njegove postupke, te izjavio krajem decembra da bi za Evropu bio sigurnosni problem da integriše ‘državu sa 2 miliona muslimana'”, piše Hajdari.

Ako Dodik istraje na svojim ciljevima, postoji rizik da entitetska linija koja dijeli RS od Federacije Bosne i Hercegovine, “postane veoma stvarna granica”, piše Hajdari za Politico

Related Posts