Menu Close

AMERIKANCI UPOZORILI BH. LIDERE: “Ispunite svoje obaveze…”

Chollet je ponovno potvrdio poruku američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, istaknuvši snažnu podršku Amerike suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Savjetnik u State Departmentu Derek Chollet razgovarao je sa političkim liderima u BiH o napretku naše zemlje u ključnim reformama neophodnim za veći prosperitet, transparentne institucije, slobodnije i poštenije izbore, jaču vladavinu zakona i dublje partnerstvo u euroatlantskim institucijama, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Chollet je ponovno potvrdio poruku američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, istaknuvši snažnu podršku Amerike suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

“BiH ima prostor u ovoj neizbornoj godini za provođenje izbornih reformi, uključujući ograničenu ustavnu reformu za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava, izmjene izbornog zakona radi rješavanja presuda Ustavnog suda BiH i tehničke reforme za jačanje izbornog integriteta”, navedeno je, piše Klix.

Te se reforme ne odnose samo na provedbu pravno obvezujućih sudskih presuda kako bi se osigurala veća jednakost, već i na ublažavanju prevara i osiguranju da građani mogu svoje vođe smatrati odgovornima za korupciju i loše upravljanje – sve ključne mjere zaštite za izgradnju jače demokracije, navedeno je.

“Sjedinjene Države očekuju od čelnika BiH da ispune svoje obveze za unapređenje ključnih reformi. Dijalog u dobroj vjeri, a ne zapaljiva retorika i maksimalistički zahtjevi, bit će ono što poboljšava usluge, donosi radna mjesta i jača povjerenje građana BiH u njihovu vladu”, poručuju iz Ambasade.

Related Posts