Menu Close

Alija otvoreno: SDP me nikada nije podržao, ja sam projekat bosanske politike u Srebrenici!

– Nažalost, SDPBiH kao stranka nikada nije javno dala podršku meni, kao zajedničkom kandidatu za načelnika i nisu javno stali iza kandidata probosanskih stranaka u Srebrenici – kaže za Faktor Alija Tabaković, kandidat inicijative “Moja adresa: Srebrenica” za načelnika Srebrenice. 

– Prije svega želim da se zahvalim dr. Denisu Bećiroviću na podršci, kao i uglednim članovima SDP-a koji su javno podržali moju kandidaturu.

U razgovorima smo nudili sve opcije Općinskom odboru SDP-a Srebrenica, pa i da budu dio zajedničke liste “Moja adresa: Srebrenica”. Nažalost, njihov lokalni šef Bego Bektić nije htio da razgovara na tu temu. Ja kao kandidat sam dobio apsolutnu podršku svih probosanskih partija, odbornika, klubova, uglednih pojedinaca u Srebrenici. Ja sam projekat bosanske politike u Srebrenici, a ne SDA. Ima mnogo ljudi u SDP-u koji bi sigurno dali podršku našem projektu. Očekivali smo javnu podršku rukovodstva, i nažalost nismo je dobili – poručuje Tabaković.

On je reagirao nakon što se SDPBiH danas oglasio kako “nisu tačne informacije da SDP između dva kandidata za načelnika Srebrenice nije podržao Aliju Tabakovića”.

– Istina je da je SDP prvobitno insistirao da kandidat bude nestranački kadar. Nakon objave kandidature Alije Tabakovića, podršku kandidaturi SDP-a je jasno artikulisao potpredsjednik Denis Bećirović, a istu službeno potvrdile partijske strukture – piše u saopćenju SDP-a.

Podsjetimo, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić u vezi sa Srebrenicom je izjavio prije izbora za N1 da SDP “ne pristaje da bude dio bošnjačke reprezentacije”.

– To, da ne upotrijebim neku tešku riječ, nije nikakvo probosansko jedinstvo. To je bošnjačko jedinstvo. SDP ne želi da se kvalifikuje kao dio bošnjačke reprezentacije i da u naše ime Bakir Izetbegović pregovara sa bilo kime, pa i kada je Srebrenica u pitanju – izjavio je Nikšić.

 

Related Posts